Με «όπλα» τα πινέλα και τη φαντασία της, η Ελίνα Χεριανίδου δημιουργεί μοναδικούς, παραμυθένιους κόσμους που μπορούν να διακοσμήσουν από μια κόλλα χαρτί, μέχρι ένα ρούχο ή ένα παιδικό δωμάτιο. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει από πολύ μικρή ηλικία. Στο επίκεντρο των έργων της βάζει πάντα τη φύση, τα ζώα και τα παραμύθια. Με καταπληκτικές λεπτομέρειες και τεχνική που θυμίζει εποχές πιο όμορφες και αθώες, αφήνει το δικό της στίγμα στο σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Αλεξανδρούπολης.

Σε ποια ηλικία άρχισες να ζωγραφίζεις; Θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη σου ζωγραφιά που ενθουσίασε τους γύρω σου;

Δεν θυμάμαι πότε άρχισα να ζωγραφίζω, αλλά θυμάμαι τις αντιδράσεις της γιαγιάς μου όταν με βρήκε να ζωγραφίζω πάνω στον τοίχο του δωματίου. Πρέπει να ήμουν κάπου τριών χρονών τότε. Όσο για ενθουσιώδεις αντιδράσεις – νομίζω όλοι οι γονείς αλλά και γιαγιάδες – παππούδες ακόμη περισσότερο ενθουσιάζονται με τα επιτεύγματα των παιδιών τους.

Σκέφτηκες ποτέ να ασχοληθείς επαγγελματικά;

Μεγάλωσα σε οικογένεια αρχιτεκτόνων.  Εκείνες τις εποχές χαρτιά και χαρτόνια, πένες, μολύβια αλλά και χρώματα όλων των ειδών ήταν παντού μέσα στο σπίτι (ακόμη και μέσα στο ψυγείο).  Αρχιτεκτονική και ζωγραφική πηγαίνανε πάντα παρέα μέσα στη ζωή μου και αν  και μέχρι τώρα επαγγελματικά ασχολήθηκα επι τω πλείστων με την αρχιτεκτονική ,  τα τελευταία χρόνια,  λόγω της κρίσης (οικονομικής και δημιουργικής στο επάγγελμα του αρχιτέκτονα) έχω κάνει την επιλογή να στραφώ σε κάτι που πάντα αγαπούσα και με γέμιζε,  στην ζωγραφική.  Μετά από κάποιες προσωπικά βιώματα και ενασχόληση , μπορώ να πω ότι θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ επαγγελματικά με το κομμάτι της εικονογράφησης παιδικής λογοτεχνίας.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ζωγράφος; Ποιος σε έχει επηρεάσει;

Πολλοί οι αγαπημένοι ζωγράφοι: Pieter Bruegel, Velazquez, Alexander Ivanov – όλη η κλασσική τέχνη μπορεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης και «σχολείο» για τους σύγχρονους δημιουργούς.

Η φύση και τα ζώα πρωταγωνιστούν στις δημιουργίες σου. Για ποιο λόγο; Από τι άλλο εμπνέεσαι;

Μεγάλωσα σε μία μακρινή, πολύ όμορφη, μικρή πόλη με απέραντο πράσινο, περικυκλωμένη από δάση και φιόρντ – σκηνικό από παραμύθι. Οι βόλτες στη φύση ήταν για μένα και την οικογένειά μου καθημερινότητα. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό δεν μπορούσε να με αφήσει ανεπηρέαστη. Εκ των πραγμάτων πολλά από  καλλιτεχνικά μου ερεθίσματα πηγάζουν μέσα από την προσωπική μου επαφή με την φύση από μικρή ηλικία. Γενικότερα, μ’ αρέσει να ζωγραφίζω για τα παιδιά κάθε ηλικίας, μ’ αρέσουν τα παραμύθια βεβαίως και τα ζώα, που μαζί με τα παραμύθια είναι οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών.

Έχεις αφήσει το ‘αποτύπωμά’ σου σε παιδικά δωμάτια και χώρους για παιδιά. Πώς το αντιμετωπίζουν τα παιδιά, τι σου λένε οι γονείς;

Είναι ένας από τους τομείς που λατρεύω. Ένα παιδικό δωμάτιο, εμπνέει και προκαλεί ποικίλα ερεθίσματα για να δημιουργήσει κανείς ένα καλαίσθητο χώρο που θα αγαπήσουν τα παιδιά και θα νιώθουν όμορφα. Το ποιο συγκινητικό από αυτά που έχω ακούσει σαν αντιδράσεις, είναι από ένα κορίτσι που δήλωσε ότι θέλει να μάθει να ζωγραφίζει σαν και μένα όταν θα μεγαλώσει, θεωρώντας με θεωρεί δηλαδή ζωγράφο.

Η διδασκαλία των λεγόμενων «καλλιτεχνικών» στα σχολεία είναι επιδερμική και παρωχημένη. Πώς θα μπορούσε το σχολείο να καλλιεργήσει καλύτερα τα ταλέντα των παιδιών στις τέχνες;

Η διδασκαλία των καλλιτεχνικών είναι χρονοβόρα διαδικασία. Θέλει οργάνωση. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία να γίνουν επαρκή μαθήματα στα πλαίσια του σχολείου. Θα μπορούσε όμως να υπάρχει ως  μάθημα η ιστορία της τέχνης, που δεν θέλει κάποια ιδιαίτερη οργάνωση.  Είναι ένα πολύ χρήσιμο μάθημα, αφού μέσα από αυτό, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν με προσιτό και ευχάριστο τρόπο την ιστορία, τους μύθους ακόμη και την θρησκευτική παράδοση χωρίς την  ξεπερασμένη κατήχηση των θρησκευτικών.  Η τέχνη εμπλουτίζει όσο τίποτε άλλο τον εσωτερικό μας κόσμο, μας κάνει καλύτερους.

Σε πολλές πόλεις, κυρίως του εξωτερικού, οι καλλιτέχνες επεμβαίνουν στο αστικό περιβάλλον μεταμορφώνοντας ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Στην Αλεξανδρούπολη πιστεύεις ότι θα συμβεί ποτέ αυτό;

Στο εξωτερικό η αρχιτεκτονική και η τέχνη χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης. Η συνεργασία αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών για τον εξωραϊσμό των πόλεων  και την ανάδειξη των μνημείων είναι πολύ διαδεδομένη. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές αντίστοιχες πρωτοβουλίες  εθελοντικής φύσης κυρίως τα τελευταία χρόνια.

Πληροφορίες για τα έργα της

https://www.behance.net/Elina_Ch

http://elinach.wixsite.com/elinart

Βιογραφικό:

Παρακολούθησε από την ηλικία των 8 μέχρι τα 12 μαθήματα στην Παιδική Σχολή Καλών Τεχνών του Βίμποργκ στη Ρωσία. Το 1992  εγκαταστάθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου και συνέχισε την ενασχόλησή της με την ζωγραφική. Πτυχιο7θχος Αρχιτεκτονικής του

Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2005 διαμένω στην Αλεξανδρούπολη και εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας αρχιτέκτων μηχανικός καθώς και με δουλειές στο καλλιτεχνικό κομμάτι . Έχει εικονογραφήσει παιδικά παραμύθια, ενώ έχει ασχοληθεί με τοιχογραφίες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ