Της Μαρίας Παπαδοπούλου

 Η «Νίκη» είναι ένα σχολείο .

Ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα, που με μεγάλη έκπληξη και χαρά διαπιστώσαμε  ότι εδρεύει στο νησί των Μεγάλων Θεών, τη Σαμοθράκη.

Η «Νίκη» είναι ένα Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας που απευθύνεται σε ενήλικες μαθητές κάθε ηλικίας.

Δημιουργός και εμπνευστής της ο Πέτρος Λεκατσάς.

Ο Πέτρος Λεκατσάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και  μεγάλωσε στον Πειραιά.

«Τη Σαμοθράκη τη γνώρισα το 2003 και έκτοτε δεν υπήρχε καλοκαίρι που να μην την επισκεπτόμουν.» μας λέει.

Είναι απόφοιτος της φιλοσοφικής σχολής του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας (με κατεύθυνση Ιστορία) του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ιδέα της διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας ήταν κάτι που πάντοτε του κέντριζε το ενδιαφέρον. Το 2011 και 2012 συνεργάστηκε στη Θεσσαλονίκη με ένα φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας από την Ελβετία που έφερνε γκρουπ μαθητών για πρακτική εξάσκηση.

«Ήταν μία εμπειρία πολύ δυνατή καθώς έπρεπε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό προκειμένου οι μαθητές να αφουγκραστούν τον ελληνικό τρόπο ζωής μέσα από μία εναλλακτική εκπαιδευτική διαδικασία.» αναφέρει.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις ιδιαιτερότητες που έχει η συγκεκριμένη, μη τυπική εκπαίδευση, παρακολούθησε δύο σεμινάρια και έχει λάβει διεθνές Πιστοποιητικό και Δίπλωμα EUROLTA από τον διεθνή οργανισμό ICC-International Language Network για την δια ζώσης αλλά και την on line  διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως ξένης ή ως δεύτερης σε ενήλικες μαθητές.

Στη Σαμοθράκη ζει  μόνιμα  από το 2010 με τη σύζυγο του.

«Πριν γίνει εμφανής η κρίση που ξέσπασε το 2009, είχα ήδη αποφασίσει πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την επαρχία ή το εξωτερικό», σημειώνει.

Επιλέγει την επαρχία. Επιλέγει το νησί.

Τα τελευταία χρόνια είχε  πρόβατα, έφτιαχνε παραδοσιακό γιαούρτι και έκανε καλλιέργεια ρίγανης. Αγαπά τα ζώα, έχει δύο σκύλους και ένα γάτο. Του αρέσει να διαβάζει ιστορία, να παίζει σκάκι, να ασχολείται με τον κήπο του και να τρώει τα δικά του λαχανικά.

Πριν λίγους μήνες ξεκίνησε τη λειτουργία της «Νίκης».

«Ήταν αργά για να προλάβουμε να έχουμε μαθητές για το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά αναλογικά με το λίγο χρόνο ύπαρξής μας στο διαδίκτυο, υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες μας καθώς επίσης και αρκετοί υποψήφιοι μαθητές για τα on line μαθήματα από Σεπτέμβρη» εξομολογείται ο Πέτρος.

Σαμοθρακη αρχαια

Οι μαθητές που είχε στα on line μαθήματα μέχρι στιγμής, προέρχονται από την Ελβετία, την Αργεντινή και τη Γερμανία. Από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και με μαθητές από την Αγγλία και τη Ρουμανία. Κάποιοι από αυτούς ζουν στην Ελλάδα και κάποιοι στο εξωτερικό.

Η κατάταξη των μαθητών σε επίπεδα γνώσης της ελληνικής γλώσσας γίνεται με βάση το επίπεδο στο οποίο μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κατανόηση της γλώσσας προφορικά και γραπτά (ανάγνωση), την ομιλία, δηλαδή την επικοινωνία και την προφορική έκφραση και τέλος στην γραφή. Οι μαθητές κατατάσσονται σε τρία επίπεδα ελληνομάθειας, Α(1+2), Β(1+2) και Γ(1+2) – σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες (CEF)

Οι μαθητές της «Νίκης» μπορούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα της ουσιαστικής επαφής με την ελληνική κουλτούρα μέσα από δραστηριότητες εκπαιδευτικές αλλά και διασκεδαστικές.

«Η Σαμοθράκη, που είναι και ο τόπος κατοικίας μου, είναι ένα μοναδικό νησί σπάνιας ομορφιάς. Προσφέρει πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού τουρισμού. Μπάνιο στη θάλασσα, πεζοπορία στο βουνό, επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, γνωριμία με τα παραδοσιακά επαγγέλματα της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας, αλλά και με την ελληνική γαστρονομία, είναι μερικές από τις δραστηριότητες στις οποίες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν οι μαθητές μας.» επισημαίνει.

Ο Πέτρος Λεκατσάς αγαπά τη Σαμοθράκη. Απολαμβάνει την ηρεμία και τα βιώματα που του προσφέρει αυτός ο ευλογημένος τόπος, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει το νησί.

«Το να αφήσει κανείς την πόλη, αν και πολλές φορές μονόδρομος, δεν είναι μία απόφαση εύκολη. Οι  δυσκολίες δεν είναι λίγες, ειδικά για ανθρώπους όπως εμείς που δεν είχαμε ζήσει ποτέ στην επαρχία. Πρέπει κανείς να είναι οπλισμένος με πείσμα και υπομονή και να έχει τα δικά του εφόδια, καθώς δεν θα έχει καμία βοήθεια από το κράτος προς αυτή την κατεύθυνση.» μας λέει, σπεύδοντας να συμπληρώσει: «Παρ’ όλα αυτά η ζωή κοντά στη φύση σε ανταμείβει ποικιλοτρόπως.  Καθαρός αέρας, νερό και τροφή, ρυθμοί φυσιολογικοί και σχέσεις ανθρώπινες. Στην επαρχία μπορείς να δεις την πραγματική ζωή, το μόχθο αλλά και την ικανοποίηση ότι ζεις και ότι δεν επιβιώνεις απλά.»

 

INFO

http://samothraki.edu.gr/

Email: info@samothraki.edu.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ