Γράφει η Άννα Σιγρέκη*

Η διακόσμηση ενός σπιτιού δεν είναι μόνο θέμα γούστου, αλλά και προσαρμοστικότητας. Δεν είναι το ίδιο να έχεις ένα μικρό διαμέρισμα στην πόλη με το να έχεις ένα τεράστιο σπίτι ή ένα μικρό ορεινό καταφύγιο ή ένα διαμέρισμα στη θάλασσα. Όλα έχουν τα θετικά τους, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις κατάλληλα, αλλά έχουν και μερικά μειονεκτήματα. Γι ‘αυτά, σου έχω τη λύση! Διαμέρισμα στην πόλη.

Αν ζεις σε διαμέρισμα που εμπεριέχει εσωτερική σκάλα (μεζονέτα) όπου το καθιστικό με την τραπεζαρία είναι ένας ενιαίος χώρος, τα χαλιά μπορούν να βοηθήσουν οπτικά να καθορίσεις τον κάθε χώρο. Τοποθέτησε τα κάτω από τον καναπέ και επέλεξε πίνακες, γιατί αυτή η περιοχή απαιτεί περισσότερη ζεστασιά. Μπορείς, επίσης, να επωφεληθείς από την τοποθέτηση των επίπλων: ένας καναπές με την πλάτη προς την τραπεζαρία, διαχωρίζει αμέσως τον χώρο. Μην ξεχνάς ότι με τη δημιουργία δύο δωματίων, έχεις να μοιραστείς περισσότερο από ένα χώρο: ακόμα και στο βλέμμα . Αν ζεις σε μικρό διαμέρισμα και θέλεις να κάνεις το χώρο να φανεί πολύ μεγαλύτερος, το λευκό χρώμα είναι η πιο προφανής επιλογή, αλλά μια άλλη λύση, επίσης, αν θέλεις να προσθέσεις μια νότα ζεστασιάς στο δωμάτιο είναι να δημιουργήσεις ένα πλαίσιο σαφών χρωμάτων, επιλέγοντας το χρώμα της άμμου σε τοίχους, οροφή και δάπεδο συνδυάζοντας το λευκό σε κουρτίνες, τραπεζάκια, πολυθρόνες ή καναπέ, έτσι ώστε να μην φαίνεται οπτικά το τι έπιπλα καταλαμβάνει σε μέγεθος κάθε χώρος. Ένας μεγάλος πίνακας ζωγραφικής σε τόνους του λευκού ή μία σύνθεση με μικρότερες εικόνες, μπορούν να δώσουν την αίσθηση του πλάτους στο χώρο.

Διακόσμησ-σπίτι-3

Σπίτι έξω από την πόλη

Αν έχεις ένα σπίτι λίγο έξω από την πόλη, τότε θα πρέπει να αναπνέει διαφορετικά, δίνοντας την αίσθηση της ησυχίας και της γαλήνης. Οι πολύ μεγάλοι χώροι, μπορούν εύκολα να είναι πολύ αφιλόξενοι. Αν λοιπόν το σπίτι σου είναι μεγάλο, επιδίωξε τη ζεστασιά με χαλιά από φυσικές ίνες, παρκέ, φυσικό ξύλο και υφάσματα σε λινό, ενώ αν μπορείς κράτησε τα δοκάρια εμφανή έτσι ώστε να θυμίζει ο χώρος σου τα σπίτια του χωριού. Κρεμ, μπεζ και καφέ είναι η τέλεια χρωματική παλέτα. Και εννοείτε πολλά λουλούδια! Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάς. Τοποθέτησε τα σε διάφορα σημεία και γωνίες για να βάλεις μια πιο φρέσκια νότα στον χώρο.

Διακόσμησ-σπίτι-4

Σπίτι στο βουνό

Το αποτέλεσμα που πρέπει να επιτευχθεί σε ένα σπίτι που περιβάλλεται από τη φύση είναι να μιμείται το φως του ήλιου, να παίρνει τα χρώματά της, χρησιμοποιώντας τα υλικά που δίνει … Επέλεξε το χρώμα της πέτρας στις γκρίζες αποχρώσεις των τοίχων του σαλονιού σου και στους καναπέδες και συνδύασε το χρώμα των φύλλων του φθινοπώρου σε αξεσουάρ, όπως μαξιλάρια και ριχτάρια προσθέτοντας περισσότερο φως, με μια λευκή οροφή. Τοποθέτησε έπιπλα από ξύλο σε τραπεζάκια και δώσε φυσική αίσθηση με χαλιά χειροποίητα. Και για να συνδέσεις το εσωτερικό με το εξωτερικό, γέμισε το σπίτι με φυτά που να σου θυμίζουν το δάσος! Ένα επιπλέον tip: το τζάκι, δεν θα πρέπει να λείπει από ένα σπίτι που βρίσκεται στο βουνό έστω κι αν προτιμήσεις ένα τζάκι που μιμείται το παραδοσιακό χωρίς τη χρήση καυσόξυλων.

Σπίτι στη θάλασσα

Διακόσμηση-θαλασσα-1 Το μπλε και το λευκό κάνουν το βλέμμα πιο δροσερό. Επίσης το γαλάζιο που είναι το χρώμα της αρμονίας και της ηρεμίας είναι το καταλληλότερο για ένα εξοχικό σπίτι κοντά στη θάλασσα. Με μικρές ή μεγαλύτερες λεπτομέρειες είτε στο εσωτερικό του σπιτιού, είτε βάφοντας μεγαλύτερες επιφάνειες όπως πόρτες ή παράθυρα στον τόνο του γαλάζιου, το σπίτι σου μπορεί να μετατραπεί στον ιδανικότερο χώρο για χαλάρωση και αποφόρτιση. Αλλά όταν μπορείς να περάσεις επίσης το χειμώνα στο σπίτι σου που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, ίσως προτιμάς κάτι πιο ζεστό. Για αυτό επέλεξε ανοιχτόχρωμο ξύλο και λευκά έπιπλα για να κάνεις το σπίτι αμέσως πιο φωτεινό και φιλόξενο. Το λευκό μπορεί επίσης να δείξει υπέροχο και σε τοίχους, κουρτίνες , καναπέδες και αμπαζούρ με ξύλινες λεπτομέρειες. Αν προτιμήσεις το λευκό συνδύασε το με αποχρώσεις τις ώχρας σε μαξιλάρια και πουφ που μπορούν να προσφέρουν περισσότερη ζεστασιά αν αποτελούνται από μαλακά υφάσματα.

*Η Άννα Σιγρέκη είναι διακοσμήτρια

Επισκεφτείτε το blog της
για περισσότερες ιδέες διακόσμησης.
www.sigrekiannainteriors.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ