Η άνοιξη είναι εδώ και επειδή γνωρίζω ότι ένα πλούσιο roof garden (ή ακόμη και μια αυλή) δεν είναι μια πραγματικότητα για πολλούς κατοίκους διαμερισμάτων, υπάρχει κάτι εδώ για σένα- που ακόμα κι αν το μπαλκόνι σου είναι ένα από αυτά τα μικροσκοπικά, αυτά που έχουν μόλις λιγοστό χώρο για να βγεις έξω-που θα σε βοηθήσει να δώσεις στο μικρό μπαλκόνι σου την αίσθηση ενός κήπου.

Πώς θα το κάνεις αυτό; Χρησιμοποίησε τη φύτευση διαφόρων μεγεθών και υψών. Αν το μπαλκόνι σου έχει μεγάλο μήκος και μικρό πλάτος μπορείς να εξομαλύνεις τις γωνίες με τη τοποθέτηση ομάδων πολλαπλών ισοϋψών δέντρων, θάμνων και πολυετών φυτών. Τα ψηλά φυτά οδηγούν το βλέμμα προς τα πάνω, ενώ οι φυτεύσεις που τοποθετούνται κάτω στο δάπεδο διαβάζονται στο μάτι ως ένα συνεκτικό σύνολο. Μπορείς να διαιρέσεις τη βεράντα σου σε ζώνες, τοποθετώντας κάθε διαφορετικό είδος σε διαφορετικές ομάδες κασπό. Προτείνω σε μία γωνία, να φυτεύσεις σε γλάστρα πυξάρι για να έχεις πράσινο στο μπαλκόνι σου όλο το χρόνο που θα αποπνέει και μια φινέτσα. Επίσης μπορείς να προτιμήσεις και κάποια ποικιλία φίκων αλλά αν τοποθετήσεις φίκο μπέντζαμιν, δεν πρέπει να είναι στον ήλιο. Μην ξεχνάς τα εποχιακά φυτά, όπως για παράδειγμα τις πετούνιες, που κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον και την προσοχή εξαιτίας της πλούσιας ανθοφορίας και των εντυπωσιακών χρωματικών συνδυασμών των ανθέων τους, το Τροπαίολο το Μικρό (Tropaeolum Minus) που μπορεί να χρωματίσει το μπαλκόνι σου, αφού αποτελεί ιδανικό λουλούδι για μία γλάστρα. Για ακόμη περισσότερο χρώμα επέλεξε Νυχτολούλουδο που μπορεί να αναπτυχθεί σε γλάστρα και τα χρώματα των λουλουδιών του κυμαίνονται σε μπλε, ροζ, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί και μοβ.Και τοποθέτησε στο μπαλκόνι σου τουλάχιστον μια Ελιά που έχει και θετική ενέργεια. Επίσης οι μικρές ελιές που μοιάζουν με μπονσάι είναι ιδανική επιλογή για το κεντρικό στοιχείο του τραπεζιού σου!

balcony_2Ένας μικρός υπαίθριος καναπές, σίγουρα αποτελεί μία μεγάλη προσθήκη για το μπαλκόνι σου, ενώ ένα χαλί και διάφορα hangings αποτελούν μία γρήγορη, εύκολη και οικονομική λύση που θα ενισχύσει περαιτέρω την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα υπαίθριο χώρο. Εάν δεν θέλεις να αγοράσεις ένα καναπέ, ή δεν έχεις το χώρο, μπορείς να δημιουργήσεις ένα μικρό καθιστικό στο μπαλκόνι σου με μερικά ξύλινα κιβώτια (καφάσια) ή σανίδες, παλέτες κλπ. που μπορείς να συμπληρώσεις με μαξιλάρια σε διαφορετικά μοτίβα για ένα χαρούμενο decor. Τοποθετώντας και μερικά φυτά σε όλες τις πλευρές του μπαλκονιού σου, δημιουργείται αμέσως η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν κήπο. Ακόμη και με ένα πάγκο και πολλά μαξιλάρια στην κορυφή, μπορείς να έχεις στο μπαλκόνι σου ένα εξαιρετικό μέρος για να απολαμβάνεις τον πρωινό καφέ σου ή να χαλαρώνεις το βράδυ με ένα βιβλίο.

Ένα μικρότερο μπαλκόνι δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει έπιπλα. Επέλεξε έπιπλα με απλό σχεδιασμό για να εξοικονομήσεις χώρο και μην ξεχνάς ότι μπορείς αν είναι παλιά να τα βάψεις, δίνοντας τους ζωντάνια με ένα έντονο χρώμα που σε εκφράζει. Έτσι θα κάνεις το μπαλκόνι σου ένα πραγματικά διασκεδαστικό χώρο.

Αν το μπαλκόνι σου είναι πολύ μικρό, επέλεξε πτυσσόμενα έπιπλα και κρέμασε ζαρτινιέρες και κασπό στο κιγκλίδωμα του. Επιπλέον, μία πολύ καλή λύση είναι να περιορίσεις στο ελάχιστο τον αριθμό των επίπλων από καρέκλες, τραπέζια και έπιπλα διατηρώντας δύο η περισσότερες κλειστές καρέκλες που θα αποθηκεύονται αλλού ή σκαμπό που στοιβάζονται το ένα μέσα στο άλλο για να δίνεται η αίσθηση της ευρυχωρίας στο μπαλκόνι σου.

Αν τώρα έχεις ένα πολύ στενό μπαλκόνι, επέλεξε ένα τραπεζάκι που μπορείς να το στερεώσεις στα κάγκελα για να μπορείς να απολαμβάνεις τον καφέ σου, με άνεση.

Για να κάνεις ατμοσφαιρικό το μπαλκόνι σου τοποθέτησε διακοσμητικά φανάρια με ρεσώ στο δάπεδο που θα σου χαρίσουν στιγμές χαλάρωσης, φωτιστικά led και επιπλέον, μπορείς να τοποθετήσεις χαμηλό φωτισμό στα φυτά σου ούτως ώστε αυτά ως σύνολο να έχουν καλύτερη παρουσίαση.

Για την προστασία της ιδιωτικής σου ζωής προτείνω να τοποθετήσεις ψηλά φυτά σε κάθε άκρο του μπαλκονιού σου ή να χρησιμοποιήσεις καλαμωτές ή κάποια ράφια με φυτά-διακοσμητικά που θα μπλοκάρουν το χώρο σου μακριά από τα μάτια των γειτόνων σου.

Αν μπορείς να διαθέσεις κάποιο ποσό για να αλλάξεις τελείως την αισθητική στο μπαλκόνι σου προτείνω να επιστρωθεί το δάπεδο με ξύλινες σανίδες εξωτερικού χώρου, κάτι το οποίο θα το μετατρέψει άμεσα σε έναν πιο οικείο και φιλόξενο χώρο

tips:

1.Αγόρασε μεμονωμένα κομμάτια από πολλές πηγές για να δημιουργήσεις μια μοναδική διάταξη στο μπαλκόνι σου που θα αντανακλά το δικό σου στυλ.

2.Σκέψου πώς σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το χώρο και στη συνέχεια προχώρησε σε οποιαδήποτε αγορά.3. Επικεντρώσου στο πώς θα ήθελες να χρησιμοποιήσεις το μπαλκόνι σου και βεβαιώσου ότι όλα τα έπιπλα και τα αξεσουάρ το υποστηρίζουν αυτό.

4.Δώσε σημασία στον φωτισμό με γιρλάντες που έχουν πάνω στρογγυλά και πολύχρωμα φωτάκια και πρόσθεσε το φως των κεριών που είναι σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία μιας ζεστής ατμόσφαιρας στο μπαλκόνι σου.

5.Τα διακοσμητικά αξεσουάρ είναι αυτά που κάνουν οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο να έχει επιτυχία και το ίδιο ισχύει και για τους εξωτερικούς χώρους και επειδή το χρώμα πάντα προσθέτει στιλ και ζωντάνια σε έναν χώρο επέλεξε πολύχρωμα κασπό για να δώσεις ζωή στο μπαλκόνι σου συμπληρώνοντας με μαξιλαράκια στις ίδιες αποχρώσεις, στις καρέκλες σου.

Το κλειδί για τη δημιουργία ενός μοναδικού περιβάλλοντος έξω, είναι να προσεγγίσεις τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σου με τον ίδιο τρόπο που δημιούργησες το εσωτερικό του. Σε κάθε περίπτωση, σε όποια θέση κι αν βρίσκεται το μπαλκόνι σου υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις το μπαλκόνι σου όμορφο και ένα μέρος για να μπορείς να ξεκουραστείς και να απολαύσεις χρώματα και μυρωδιές σαν να βρίσκεσαι έξω στην ύπαιθρο στο φυσικό περιβάλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ