Το «Ταράτσα book’n’coffee» στον γνώριμο χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης μας συστήνει ένα διαφορετικό τρόπο διασκέδασης με την stand up comedy… Μας γνωρίζει τον Νίκο Λουκά έναν κωμικό που … λατρεύουν οι απανταχού γκρινιάρηδες!

Ψηλός, αφοριστικός, προκλητικός, αυτοκριτικός, ισοπεδωτικός, φαρμακερός, πικρόχολος μα και συνάμα ξεκαρδιστικός με τον δικό του μοναδικό τρόπο, υπόσχεται στιγμές γέλιου την Παρασκευή και το Σάββατο 14 & 15/9.

Ο Νίκος Λουκάς μίλησε στην 360⁰ για τον ίδιο και τις παραστάσεις του.

Πρώτη επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Πέρασα 7,5 μήνες από την θητεία μου στην Αλεξανδρούπολη το μακρινό 2001. Δεν είχα πολλές εξόδους και όταν είχα έπρεπε να γυρνάω νωρίς, έτσι δυστυχώς δεν μπόρεσα να γνωρίσω την πόλη όπως θα ήθελα. Ελπίζω τώρα με τις παραστάσεις να την γνωρίσω καλύτερα.

Τι περιμένεις από τον κόσμο που θα βρεθεί στον όμορφο χώρο του “Taratsa”;

Να μην περιμένει τίποτε από μένα! Πλάκα κάνω. Να έρθει με καλή διάθεση. Δε νομίζω να χρειάζεται κάτι παραπάνω. Να μην αποφύγει τις μπροστινές θέσεις από φόβο ότι θα ασχοληθώ μαζί τους κατά τη διάρκεια της παράστασης. Δε θα το κάνω, το υπόσχομαι. Όσο πιο κοντά είμαστε τόσο πιο ζεστά θα είναι. Επίσης να αγοράσει το CD της ηχογραφημένης παράστασης μου, το οποίο κυκλοφόρησα πρόσφατα. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Χρειάζομαι την αγάπη σας.

Αλήθεια είναι διαφορετικό το κοινό της περιφέρειας από αυτό των μεγάλων αστικών κέντρων, ιδιαίτερα Αθήνας Θεσσαλονίκης;

Όχι ιδιαίτερα. Η διαφορά είναι ότι το κοινό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει περισσότερες επιλογές και έτσι είτε θα σε κρίνει πιο αυστηρά είτε θα είναι πιο απαθές απέναντι σου. Στην περιφέρεια, λόγο περιορισμένων επιλογών, το κοινό πολλές φορές εμφανίζεται με περισσότερη όρεξη να δει κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Κατά τα άλλα όμως παραμένουμε όλοι Έλληνες: ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο.

Νίκος Λουκάς

Ποια είναι τα στοιχεία που διακρίνουν μια παράστασή σου;

Η χαλαρότητα μου. Η φυσικότητα μου. Απευθύνομαι στο κοινό και είναι σα να μιλάω στους φίλους μου (με τη διαφορά ότι οι φίλοι μου δεν κάθισαν ποτέ να με ακούσουν χωρίς να με διακόψουν).

Οι «ρομαντικές υπάρξεις και όσοι ακροβατούν σε ροζ συννεφάκια» απαγορεύονται στις εμφανίσεις;

Φυσικά και δεν απαγορεύονται. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Θα πρέπει απλά να έχουν υπόψιν τους ότι ίσως και να είμαι λίγο ωμός για τα γούστα τους.

Γιατί σε λατρεύουν “οι απανταχού γκρινιάρηδες!”;

Γιατί είμαι ένας από αυτούς. Αν μπορώ να παραπονεθώ για κάτι, θα το κάνω.

Έχει ο σημερινός Έλληνας χιούμορ;

Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής και εθνικότητας έχουν χιούμορ. Είναι όμως υποκειμενικό και διαφέρει από κουλτούρα σε κουλτούρα. Γι’ αυτό και δεν συμφωνώ όταν ακούω να λένε πως οι βορειοευρωπαίοι π.χ. δεν έχουν χιούμορ. Έχουν. Απλά δεν είναι του γούστου μας.

Από τι εμπνέεσαι;

Από την ζωή μου. Είχα και εξακολουθώ να έχω μια ενδιαφέρουσα ζωή, γεμάτη με άκυρα περιστατικά και ακόμη πιο άκυρους ανθρώπους.

Η κρίση έχει επηρεάσει το είδος της παράστασης που υπηρετείς; Βλέπεις περισσότερα κουρασμένα και σκυθρωπά πρόσωπα;

Έχει επηρεάσει από την άποψη ότι το κόστος παραγωγής μιας stand up παράστασης είναι χαμηλό. Το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα μικρόφωνο και καλό φωτισμό. Περισσότερο δεν νομίζω να έχει επηρεάσει η κρίση. Ο κόσμος ακόμη και στις καλές μέρες αναζητούσε την κωμωδία και το γέλιο.

Με τι γελάει περισσότερο ο κόσμος;

Με τα πάντα. Δεν παρατήρησα να γελάει ο κόσμος με κάτι περισσότερο ή λιγότερο. Όπως είπα και πριν, πιστεύω πως το χιούμορ είναι υποκειμενικό. Διαφορετικά γούστα, διαφορετικοί λόγοι για να γελάσεις. Άντε ίσως να ίσως να γελούν λίγο πιο εύκολα με τα αστεία για τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, γιατί είναι πιο εύκολη η ταύτιση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ