Οκτώ αγαπημένα ποιήματα του αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη ανθολόγησε και μελοποίησε ο Αλεξανδρουπολίτης συνθέτης Κώστας Κάλλιας, συνδημιουργός του συγκροτήματος «Χίλια Χρόνια», που με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη έφερε ένα νέο, φρέσκο αέρα στην ελληνική ροκ μουσική σκηνή , δίνοντας το δικό του ελπιδοφόρο μουσικό στίγμα.

Η ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, αν και θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη για μελοποίηση, έχει εμπνεύσει πολλούς έλληνες και ξένους συνθέτες . Ο Κωνσταντίνος Κάλλιας μας μίλησε για το δύσκολο αυτό μουσικό εγχείρημά του και στη συζήτηση που κάναμε ανιχνεύσαμε την αγωνία του για την απήχηση που θα έχει στο ευρύ κοινό η νέα, προσωπική, δισκογραφική δουλειά του.

Ο Κώστας Κάλλιας μελοποιεί ποιήματα του Καβάφη
με την Αφροδίτη Μάνου.

Τι σε άγγιξε από την ποίηση του Καβάφη και αποφάσισες να τη μελοποιήσεις;

Τα ποιήματα του Καβάφη βγάζουν μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερη που δεν την συναντάς σε άλλους ποιητές, σε ταξιδεύουν σε κόσμους μυστηριακούς. H μοναδικότητα επίσης της ποίησης του με γοήτευσε, αλλά και παράλληλα μου δημιούργησε εικόνες-ήχους από την εποχή που έζησε ο ποιητής.

Πως νοιώθει ένας συνθέτης που μελοποιεί έναν τόσο μεγάλο ποιητή;

Είναι μεγάλο το βάρος της ευθύνης να μελοποιήσεις έναν τόσο μεγάλο ποιητή. Ο Καβάφης έχει μπει στην συνείδηση του κόσμου που διαβάζει ποίηση , όποτε το ρίσκο να τον μελοποιήσεις είναι τεράστιο διότι δεν ξέρεις πως θα το δεχτεί ο ακροατής ο οποίος ήδη έχει αγαπήσει τα ποιήματα ως αναγνώστης. Πρέπει να λειτουργήσεις πάνω απ όλα με σεβασμό στο έργο του αλλά και να βρεις την λεπτή γραμμή ισορροπίας όπου η ποίηση και η μουσική θα γίνουν ένα, να επιτευχθεί ο συγκερασμός των δυο τεχνών χωρίς να υποσκιάσει η μια την άλλη αλλά να έχουμε το απόλυτο «πάντρεμα».

Ο Κώστας Κάλλιας μελοποιεί ποιήματα του Καβάφη
Ο Κώστας Κάλλιας με τον Θεοχαρίδη την ωρα της ηχογράφησης

Ποιο ήταν το κριτήριο για την επιλογή των ποιημάτων που μελοποίησες;

Δεν υπήρχε κριτήριο. Ίσως προσέγγισα τον ποιητή με το ένστικτο μου ,αφέθηκα στις αισθήσεις και τα συναισθήματα που μου έβγαλαν τα ποιήματα που τελικά επέλεξα.
Είναι γνωστά ποιήματα, άγνωστα ή από τα «επικηρυγμένα» του αλεξανδρινού ποιητή;
Είναι όλα από τα γνωστά και αγαπημένα ποιήματα του.

Πώς αισθάνεσαι για το εγχείρημά σου αυτό γνωρίζοντας ότι καταξιωμένοι έλληνες και ξένοι συνθέτες, έχουν μελοποιήσει ποιήματα του Καβάφη;

Έχουν χαρακτηρίσει τον Καβάφη ως τον «ποιητή που νίκησε τους συνθέτες». Διότι ο βαθμός δυσκολίας μελοποίησης είναι πάρα πολύ μεγάλος, λόγω της ιδιαίτερης γραφής αλλά και του πεζογραφικού του λόγου. Είναι αλήθεια ότι τον μελοποίησαν όλοι οι μεγάλοι Έλληνες συνθέτες, αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο ποτέ δεν έφτασε η μελοποιημένη ποίηση του Καβάφη στο ευρύ κοινό, δεν έχει την αποδοχή, και δεν αγαπήθηκε όπως άλλοι μεγάλοι ποιητές .Είναι μια πρόκληση για μένα, περιμένω με αγωνιά να δω τι απήχηση θα έχει.

Πως έχεις ερμηνεύσει μουσικά τα ποιήματα, στηρίζεσαι στην ελληνική παράδοση;

Όπως είπα με οδήγησαν τα ίδια τα ποιήματα στους τόπους που δημιούργησε ο ποιητής (Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο). Για αυτό λοιπόν μέσα στο cd θα έχουμε ένα mix ακουσμάτων από έγχορδα (τσέλα , βιολιά) σε κλασσικές φόρμες, μέχρι και το παραδοσιακό όργανο κανονάκι που θα μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα της Αλεξάνδρειας του 1920.

Ο Κώστας Κάλλιας μελοποιεί ποιήματα του Καβάφη
H Δανάη Καλογιάννη

Ποιοι θα είναι οι ερμηνευτές και πως έκανες την επιλογή τους;

Οι ερμηνευτές του δίσκου θα είναι ο Παντελής Θεοχαρίδης, ο πρώτος ερμηνευτής της Μικρής Πατρίδας, η σπουδαία κυρία του Ελληνικού τραγουδιού Αφροδίτη Μάνου (Ροζ, Σαν με Κοιτάς, Η νύχτα) αλλά και η συνεργάτης μου εδώ στην Αλεξανδρούπολη νεαρή και πολύ ταλαντούχα Δανάη Καλογιάννη. Ο Θεοχαρίδης και η Μάνου είναι δυο ερμηνευτές που τους ταιριάζει απόλυτα η μουσική που έγραψα πάνω στα ποιήματα του Καβάφη… χωρίς να γνωριζόμαστε καθόλου, τους τα πρότεινα, τους άρεσαν και έτσι προχωρήσαμε στην συνεργασία.

Με ποιους μουσικούς συνεργάστηκες και τους εμπιστεύθηκες τη δουλειά σου;

Συμμετείχαν εξαιρετικοί μουσικοί της πόλης μας όπως :Τσέλο Βενετικίδης Κώστας-Γρυπαίος Αντρέας. Βιολί Βίκτωρας Ζαζόπουλος, Aκορντεόν Σαριγιαννίδης Γιάννης, Μαντολίνο Ταταρίδης Γιάννης, Κρουστά Νίκος Καλύβας, Ηλεκτρική κιθάρα Χάρης Ιωαννίδης, Κοντραμπάσο Λάκης Τζημκας, Φλάουτο Ναυσικά Τσιάρα, Όμποε Δημήτρης Τσέλιος, Ακουστικές Κιθάρες Κώστας Π. Κάλλιας, Ντραμς Αλέκος Σπανίδης, Ηλ. Κιθάρα Νούκας Σωτήρης, Κανονάκι Δώρα Καραγκιοζακη.

Ποιος στίχος, από αυτούς που μελοποίησες, σε έχει αγγίξει περισσότερο;

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις.»

 

Info:

Ο τίτλος δίσκου δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Περιλαμβάνει οκτώ μελοποιημένα ποιήματα  συν ένα ορχηστρικό.

Η κυκλοφορία του αναμένεται στις αρχές του 2017.

Η επιμέλεια παραγωγής είναι του Αντώνη  Μποσκοϊτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ