«Το φαγητό είναι ανάγκη επιβίωσης αλλά ταυτόχρονα και δείγμα πολιτισμού»

Ο Αλεξανδρουπολίτης μάγειρας Δημήτρης Αγγελίδης μας αποκαλύπτει το πάθος του για την μαγειρική και μας δίνει τις δικές του γαστρονομικές συμβουλές

0

του Γιώργου Πανταζίδη

Για κάποιους η πολυδαίδαλη

κουζίνα, τα γεμάτα ράφια και ψυγεία, μοιάζουν σαν μια δύσκολη μαθηματική εξίσωση. Για άλλους, η εξυπηρέτηση πελατών ενός γεμάτου εστιατορίου με γεύσεις που ικανοποιούν και το πιο απαιτητικό ουρανίσκο, φέρνουν πονοκέφαλο . Στις παραπάνω κατηγορίες δεν ανήκει ο Δημήτρης Αγγελίδης.

Και μπορεί το νεανικό του χαμόγελο να ξεγελά αλλά η μαγειρική εμπειρία του σε κορυφαία και απαιτητικά εστιατόρια της Χαλκιδικής, της Σαντορίνης και της Αθήνας, αποτελεί εχέγγυο για προσφορά εκ μέρους του, ενός ξεχωριστού γευστικού ταξιδιού. Ένας μετρ της κουζίνας από τα μέρη μας, που από μικρή ηλικία αγάπησε την κουζίνα και απολαμβάνει τα – άκρως πετυχημένα – πειράματα με ότι καλούδια μπορεί κανείς να φανταστεί.

Η σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του, έχει το δικό της ενδιαφέρον.

Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε ώστε να αφοσιωθείς στον κόσμο των γεύσεων;

Να πω την αλήθεια δεν ήξερα 100% τι θα συναντούσα στην δουλειά. Ήξερα μόνο ότι ήθελα να είμαι σε κουζίνα, και να προσπαθώ να είμαι καλός σε αυτό που θα έκανα. Ήμουν τυχερός ότι στα πρώτα μου βήματα γνώρισα υπέροχους ανθρώπους και πήρα τις βάσεις να δουλέψω σωστά στο μέλλον.

Είναι καλοφαγάς ο Εβρίτης;

Έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σε έναν τόπο που συνδυάζει ψάρια και καλής ποιότητας ντόπια κρέατα. Λίγο-πολύ σε όλους μας εδώ μάς αρέσει το φαγητό, και το έχουμε ενταγμένο στην κουλτούρα μας. Αν θα μπορούσα να πω κάτι σαν «παράπονο» είναι ότι είμαστε μαθημένοι στις παραδοσιακές γεύσεις και δεν τολμάμε να δοκιμάσουμε νέα πράγματα.

Είναι το φαγητό μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής;

Φυσικά! Όταν απολαμβάνουμε ένα καλό γεύμα, πέραν της ευφορίας που προκαλεί, δημιουργεί και μνήμες που τις αναπολούμε ξανά στο μέλλον σαν κάτι ευχάριστο.

Πώς καταφέρνεις να διαχειρίζεσαι τον –πολύτιμο– χρόνο σου, σε ένα εστιατόριο γεμάτο κόσμο;

Η προετοιμασία είναι το παν. Εργονομία χώρου, συνεργασία στην κουζίνα και καλή επικοινωνία με το σέρβις είναι τα επιπλέον στοιχεία που θα κάνουν μια μέρα στη δουλειά επιτυχημένη.

Ο Αλεξανδρουπολίτης μάγειρας Δημήτρης Αγγελίδης
Ο Αλεξανδρουπολίτης μάγειρας Δημήτρης Αγγελίδης

Σου αρέσει να πειραματίζεσαι με αυτά που διαθέτεις στο ψυγείο του σπιτιού σου;

Ως φοιτητής, και πριν ασχοληθώ επαγγελματικά με το χώρο, αυτό ακριβώς ήταν μια από τις αγαπημένες ασχολίες μου! Είτε στο δικό μου, είτε σε σπίτια φίλων , έψαχνα, πειραματιζόμουν και έφτιαχνα συνταγές με τα όσα έβρισκα τριγύρω μου. Μην μου ζητήσετε όμως να τα ξαναφτιάξω το ίδιο, δεν θυμάμαι τη συνταγή!

Ποια είναι η μεγαλύτερη γευστική απόλαυση για σένα;

Μια συνταγή με ξεκάθαρη, άριστη πρώτη ύλη. Επίσης αυτό που μου φέρνει παιδικές μνήμες και εμπειρίες στο νου θα με κερδίσει σίγουρα!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα που σου έχει μάθει η κουζίνα αυτά τα χρόνια;

Η υπομονή ειναι αρετή…

Με τι θα χαλάλιζες αυτήν τη δουλειά;

Αν ποτέ παρουσιαζόταν το δίλημμα, μόνο με την οικογένεια. Αλλιώς άπαξ και μπεις στο χώρο, δύσκολα ξεφεύγεις

Γυρνά κάποιος στο σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα. Νηστικός. Ανοίγει το ψυγείο και τα ράφια του και καταλαβαίνει ότι έχει ξεχάσει να πάει στο σούπερ μάρκετ . Τι του συμβουλεύεις;

Ας το δει σαν παιχνίδι: υλικά ίσως αταίριαστα μπορούν να φτιάξουν ένα πολύ νόστιμο πιάτο! Ή εναλλακτικά, προτείνω μια επίσκεψη στο κοντινότερο ταχυφαγείο!

Τι θα σέρβιρες σε ένα διάσημο πρόσωπο που θαυμάζεις; Στον Αλέξη Τσίπρα; Στον καλύτερό σου φίλο;

Εξαρτάται από την περίσταση και τη στιγμή. Πάντως το μόνο σίγουρο ότι ακόμα και να έχω αρνητική άποψη για κάποιον, θα κάνω το καλύτερο που μπορώ. Λένε όμως ότι η θετική ή αρνητική ενέργεια του μάγειρα μεταφέρεται στα πιάτα του, αναλόγως για ποιον μαγειρεύει. Οπότε ίσως να έχει διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα το κάθε γεύμα .

Το αγαπημένο σου φαγητό; Και ποιο δεν αντέχεις με τίποτα;

Αν μου κάνεις το τραπέζι και έχεις μακαρόνια με κιμά, τότε θα έχεις έναν ευτυχισμένο άνθρωπο στο τραπέζι. Από την άλλη με μπάμιες στο πιάτο θα δώσεις αφορμή για δίαιτα!

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει κανείς το φαγητό, αντικατοπτρίζει τον τρόπο που αντιμετωπίζει και τη ζωή;

Το φαγητό είναι ανάγκη επιβίωσης αλλά ταυτόχρονα και δείγμα πολιτισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, σίγουρα αντικατοπτρίζει την στάση του άτομου για τη ζωή.

Πώς ονειρεύεσαι τον εαυτό σου μετά από μια δεκαετία;

Υγιή εμένα και τους οικείους μου, με οικογένεια και με έναν δικό μου χώρο να μαγειρεύω για λίγους και καλούς.

Τελικά ο έρωτας περνά από το στομάχι;

Έχω μαγειρέψει (αντ αυτού) για έναν καλό φίλο που ήθελε να κάνει τραπέζι σε μια κοπέλα που είχε πρόσφατα γνωρίσει. Μερικά χρόνια μετά είχα την χαρά και την τιμή να τους παντρέψω και να βαφτίσω το παιδί τους. Δεν μπορεί, εκείνο το γεύμα κάτι πέτυχε, τι λέτε;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ