Τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου, τότε που η Αλεξανδρούπολη ντύθηκε στα λευκά, μια πανέμορφη γοργόνα από χιόνι, εμφανίστηκε σε ένα από τα παγκάκια της παραλίας μας δίπλα από την πλατεία του Φάρου. Ένα άγαλμα που μας άφησε άφωνους και λογικό ήταν, όλοι να αναζητούν τον δημιουργό.
Και να που η αποκάλυψη ήρθε …. Η παγωμένη γοργόνα του Φάρου ανήκε στον  Χέμεν Μουχάμαντ  …. Έναν νέο άνθρωπο με καλλιτεχνικές ικανότητες που εντυπωσιάζουν.
Φύση καλλιτεχνική, όπως και όλη του η οικογένεια, αγαπά να ζωγραφίζει αλλά κυρίως να δουλεύει αγάλματα. Η ανακάλυψη των δυνατοτήτων του ήδη φαίνεται ότι του ανοίγει νέους δρόμους, αφού ιδιώτες του έχουν καταθέσει πρόταση για να τους δημιουργήσει σε επαγγελματικούς τους χώρους αγάλματα της αρεσκείας τους, ενώ σε συνεργασία με τον δήμο Αλεξανδρούπολης και μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο κ. Λαμπάκη, προγραμματίζεται  ένα φεστιβάλ με αγάλματα στην άμμο.
Ο ίδιος αν και μετρημένος στα λόγια του, χαμηλών τόνων, νιώθει όμορφα που δίνει χαρά στον κόσμο – σαν γνήσιος καλλιτέχνης που σέβεται την τέχνη του δεν βάζει πάνω από όλα την χρηματική αμοιβή, αλλά αυτό που θα αφήσει πίσω του, και τη χαρά που θα δώσει σε όσους δουν τα έργα του.
Ο Χεμεν είναι Κούρδος από το Ιράκ, βρίσκεται στη χώρα μας από το 2003, αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια το Βόλο , εδώ και αρκετά χρόνια μόνιμος κάτοικος της Αλεξανδρούπολης. Και όπως δηλώνει, έχει κάνει φίλους, έχει γνωρίσει καλούς ανθρώπους και δεν θα μπορούσε να ζήσει αλλού.
Το 360-συνάτησε τον Χέμεν στον χώρο που άφησε το αποτύπωμά του, δίπλα από το παγκάκι στον Φάρο της Αλεξανδρούπολης και συνομίλησε μαζί του.

Ξαφνικά, τις ημέρες της κακοκαιρίας στην Αλεξανδρούπολη, είδαμε μια καταπληκτική δημιουργία από χιόνι , σε ένα παγκάκι. Κάτι που μας ξάφνιασε και όλοι ψάχνανε τον καλλιτέχνη.

Ξέρετε, τέτοιες δημιουργίες κάνω από μικρό παιδί. Ολη μου η οικογένεια έχουμε κάτι το καλλιτεχνικό. Προσωπικά εγώ ζωγραφίζω, είναι κάτι που αγαπάω πολύ αλλά ασχολούμαι ιδιαίτερα με την γλυπτική,. Επεξεργάζομαι την πέτρα και το μάρμαρο. Εκείνες τις ημέρες ήθελα να αξιοποιήσω το φρέσκο χιόνι της πόλης. Μάλιστα, κάποια παιδιά που μου ζήτησαν, είδα πόσο χαρούμενα ήταν με αυτό που έφτιαξα.

Απλά ζήτησα και πήρα από έναν φίλο ένα κουτάλι, συγκέντρωσα φρέσκο χιόνι και το δημιούργησα αυτό που είδατε. Δεν μπόρεσα να φανταστώ πόσο χαρά θα έδινα και πόσο θα άρεσε.

Δηλαδή αυτό το όμορφο δημιούργημα από πάγο έγινε με ένα κουτάλι;

Ναι μόνο με ένα κουτάλι. Απλά μου βγήκε φυσικά και αυθόρμητα. Και γρήγορα.  Με άμμο και με χιόνι η δουλειά βγαίνει πολύ γρήγορα. Μέσα σε 20 λεπτά. Με το μάρμαρο, όταν δουλεύω τότε μπορεί να κάνω ένα έργο και 5 μήνες.

Και μετά το facebook πήρε «φωτιά» …

Ναι έγινε ένας μικρός χαμός που ούτε μπορούσα να φανταστώ… Γενικά το facebook βοήθησε πολύ. Και έχω δύο χρόνια που έχω κάνει λογαριασμό. Ξέρετε …  έχω φίλους μέσα στην πόλη 7-8 χρόνια τώρα  που δεν ήξεραν για μένα ότι ήμουν καλλιτέχνης. Και έμειναν έκπληκτοι. Ενταξει φταίω κ εγώ (γελάει). Είχα κατά καιρούς πρόσκληση να εμφανιστώ στην τηλεόραση αλλά δεν το τόλμησα . Τώρα έγινε το «μπαμ»…

Χεμεν συναντήθηκες με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης. Σχεδιάσατε κάτι για το μέλλον;  

Ο κ. Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης με κάλεσε στο γραφείο του συναντηθήκαμε και χάρηκα για αυτό . Μιλήσαμε και είπαμε ενόψει του καλοκαιριού, να ετοιμάσουμε ένα φεστιβάλ με δημιουργίες στην άμμο. Κάτι που θέλουμε να το χαρεί κόσμος. Ότι ζητήσει ο κόσμος μπορούμε να το κάνουμε. Σε μια ημέρα στη άμμο μπορώ να κάνω μέχρι και 10-20 αγάλματα.

Είμαστε πόλη παραλιακή , φαντάζομαι ένα τέτοιο φεστιβάλ σχεδίων στην άμμο θα ήταν ιδανικό ….

Ξέρετε, η άμμος στην περιοχή δεν είναι καλή γιατί είναι αρκετά ανακατεμένη με πέτρες, μικρές ή μεγάλες. Χρειάζεται καθαρή άμμος. Αν υπάρχει, τότε όλα είναι πολύ καλύτερα. Αν ανακατέψεις και στόκο τότε, το άγαλμα μπορεί να κρατήσει έως και 2-3 μήνες. Αν μπορούσα και είχα την οικονομική δυνατότητα θα έριχνα μια ποσότητα καθαρής άμμου σε κάποιο σημείο της περιοχής. Ο Δήμος είπε θα βοηθήσει. Εγώ από τη πλευρά μου είπα στον δήμαρχο ότι είμαι σίγουρος σαν καλλιτέχνης  για το αποτέλεσμα που θα βγει.

Άλλες περιοχές σου έκαναν πρόταση για κάποια συνεργασία;

Αν είχα την οικονομική δυνατότητα τότε θα μπορούσα από μόνος μου να κάνω πολλά πράγματα. Αλλά υπάρχει αδυναμία κυρίως για προμήθεια των υλικών. Θα ήθελα να κάνω δώρο στην πόλη ένα μεγάλο άγαλμα όπου θελήσουν οι υπεύθυνοι . Χωρίς πληρωμή, μόνο αν μου κάλυπτα το κόστος των υλικών.   Θα ήθελα να δημιουργήσω κάτι όμορφο και σε άλλες πόλεις εδώ οντά όπως στην Ορεστιάδα, το Σουφλί, την Κομοτηνή. Μπορώ να προσφέρω δωρεάν αγάλματα. Σαν δώρο μέσα από την ψυχή μου.

Τι είδους τέχνη σου αρέσει περισσότερο;

Αγάλματα. Ζωγραφίζω μου αρέσει αλλά θέλω να δουλεύω με μάρμαρο . Αυτό μένει για πάντα. Έμαθα από μικρός για την Ελλάδα τη ιστορία της τα αρχαία αγάλματα είναι αυτά που έχουν μείνει και για τα οποία όλος ο κόσμος συζητά

Όταν δημιουργείς, όταν φτιάχνεις έργα , πώς νιώθεις;

Ξέρετε, ό,τι πρόβλημα και να έχω, όπως και να νιώθω όταν δουλεύω αγάλματα , όταν ζωγραφίζω ή ασχολούμαι με κάποια τέχνη, ξεχνάω τα πάντα. Είμαι σαν έναν τραγουδιστή που νιώθει χαρά όταν τραγουδά. Ούτε κρύο νιώθω ούτε τίποτα. Μόνο χαρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ