Είναι μία απόλαυση της καθημερινής ζωής…
Είναι η καλημέρα μας το πρωί, η συντροφιά μας στη δουλειά  και στο σπίτι, ο πιο εχέμυθος εξομολογητής  στις συζητήσεις με τους φίλους και τις φίλες μας , η παρηγοριά μας  σε δύσκολες καταστάσεις.
Είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο.
Κάθε χρόνο καταναλώνονται πάνω από 500 δισεκατομμύρια φλιτζάνια παγκοσμίως.
Αδιαμφισβήτητα ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.
Τα είδη του πολλά, όπως ακριβώς και τα μυστικά για τη σωστή παρασκευή του από τους ειδικούς στον τομέα αυτό.
Ο Γιάννης Μανούσης, barista στο επάγγελμα  εδώ και 20 χρόνια – τα τελευταία 3 στο cafe-bar Room 6 και τα καλοκαίρια στο beach bar Ocean 6- με πιστοποιήσεις από την SCAE(Specialty Coffee Association Europe) και συμμετοχές σε διαγωνισμούς Golden Barista, μας μιλάει για το επάγγελμα του και μας «κερνάει» τα μυστικά του καλού καφέ… 

Πως και πότε ξεκίνησε η σχέση σου με τον καφέ;

Η σχέση μου με τον καφέ ξεκίνησε σχεδόν πριν 20 χρόνια πιάνοντας δουλειά σε καφετερία της πόλης μου στις Φέρες μόλις τελείωσα το σχολείο  .

Τι ακριβώς είναι ο barista;

Barista είναι  το άτομο που παρασκευάζει καφέ σε μια καφετέρια.  Η λέξη είναι ιταλικής προέλευσης και στην πραγματικότητα σημαίνει barman, δηλαδή το άτομο που βρίσκεται πίσω από ένα μπαρ και σερβίρει ποτά.

Για αυτό και ένας barista, εκτός από καφέ και ροφήματα, σερβίρει και ποτά, αλκοολούχα ή μη.

Ωστόσο στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες η λέξη χρησιμοποιείται κυρίως για αυτούς που εξειδικεύονται στον καφέ  ή ροφήματα που βασίζονται στον εσπρέσο, όπως ο καπουτσίνο.

Το πιο σημαντικό προτέρημα ενός καλού barista είναι να φτιάχνει καλό καφέ.

Συνήθως χειρίζονται επαγγελματικές μηχανές εσπρέσο και μύλους για να κόβουν πάντα φρέσκο καφέ.

Πως γίνεσαι barista, το σπουδάζεις; Υπάρχει τρόπος πιστοποίησης της γνώσης; 

Δυστυχώς σχολή για το επάγγελμα μας δεν υπάρχει για να το σπουδάσεις. Μαθαίνεις κυρίως δουλεύοντας στα μαγαζιά και από εκεί και πέρα παίζει ρόλο και η διάθεση που έχεις για να μάθεις και να προχωρήσεις σ’ αυτό το επάγγελμα.

Παρόλα αυτά για έναν barista και τη βελτίωση  στην επίδοση του στον καφέ υπάρχουν ειδικά σεμινάρια, που τα κάνουν barista trainers και τα όποια σε βοηθούν να μάθεις, να αποκτήσεις περισσότερη γνώση. Βάσει αυτών των σεμιναρίων αποκτάς πιστοποιήσεις, από τις οποίες αναγνωρίζεται η πρόοδος σου. Πρόσφατα μάλιστα ξεκινήσαμε ανάλογα σεμινάρια  και στην πόλη μας-σε συνεργασία με την Jacobs και τον αντιπρόσωπο της εταιρείας στον Έβρο κ. Μαλάμη. Πρόκειται για τη σειρά πιστοποιήσεων SCAE(Specialty Coffee Association Europe), που έχει και πανευρωπαϊκή αναγνώριση.

Τι κάνει έναν barista καλό;

Ένα barista τον κάνει καλό η οργανωτικότητα του, η άριστη γνώση του χώρου ,της μηχανής και των εργαλείων που υπάρχουν για την παρασκευή ενός ροφήματος και φυσικά το να μπορεί να βγάζει γρήγορα μεν, σωστά δε, ένα προϊόν!!!

Πιστεύεις ότι στα καφέ της χώρας μας δίνεται σημασία στη σωστή εκπαίδευση των baristas;

Πλέον ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος στο χώρο του καφέ, που οι ίδιοι οι επιχειρηματίες παροτρύνουν τον barista να εκπαιδευτεί ,να παρακολουθήσει σεμινάρια, να μάθει νέες μεθόδους παρασκευής ροφημάτων .Οπότε σ’ οποιαδήποτε σοβαρή επιχείρηση δύσκολα θα βρεις barista που να μην είναι σωστά εκπαιδευμένος. Και είμαι τυχερός γιατί ανήκω κι εγώ σε μια τέτοια επιχείρηση .

Ο καφές είναι πάθος ή συνήθεια για εσένα;

Θα έλεγα ότι είμαι από τους ανθρώπους που θεωρούνται​ τυχεροί, γιατί κάνουν τη δουλειά που αγαπούν. Θα έλεγα συνεπώς ότι είναι​ μεγάλο πάθος για μένα όλη αυτή η διαδικασία του να φτιάξεις ένα σωστό φλιτζάνι καφέ.

Μπορούμε να ορίσουμε τον καλό καφέ;

Καλός καφές είναι αυτός που στην πρώτη γουλιά δε θα σε κάνει να νιώσεις δυσφορία, θα πίνετε με ευχαρίστηση.

Για να παρασκευαστεί ο τέλειος καφές χρειάζεται ….

Χρειάζεται να είναι σωστά ρυθμισμένος ο μύλος για να κοπεί σωστά ο καφές, σωστά ρυθμισμένη η μηχανή ώστε να γίνει σωστή εκχύλιση και τέλος να  πάρει τον καφέ ο barista και να το παρασκευάσει όπως πρέπει για τον πελάτη.

Τι κάνει τον καφέ να ξεχωρίζει ως ρόφημα; Το άρωμα; Η γεύση; Ή η διαδικασία παρασκευής;

Είναι όλα αυτά μαζί και τον καλύτερο καφέ να έχεις αν δεν τον φτιάξεις σωστά τον καταστρέφεις, πρέπει να υπάρχει η σωστή ισορροπία όλων αυτών των παραγόντων.

Υπάρχει παιδεία γύρω από τον καφέ στη χώρα μας, δεδομένου του ότι μέχρι πρότινος ο εθνικός μας καφές ήταν ο στιγμιαίος φραπέ; 

Από τη στιγμή που εμείς είτε σαν barista, είτε σαν σερβιτόροι ενός καταστήματος είμαστε σωστά εκπαιδευμένοι έχουμε υποχρέωση να μάθουμε στον πελάτη πως πρέπει να πίνει σωστά τον καφέ του ,να τον ενημερώνουμε ,να του προτείνουμε. Πιστεύω πλέον ότι ο κόσμος ξέρει να κρίνει αν είναι καλός κάποιος καφές ή όχι ,ξέρει που θα πιει καλό καφέ. Ειδικά εδώ, στην πόλη μας, μπορώ να πω ότι το επίπεδο των πελατών μας πάνω σ αυτό το θέμα είναι πολύ υψηλό κι αυτό βοήθα και μας να βελτιωθούμε.

Σου έχουν επιστρέψει ποτέ καφέ και γιατί;

Σε ποιον δεν έχει τύχει να γυρίσει πίσω καφές!!

Όλοι μας έχουμε κάνει λάθη- ίσως λίγο παραπάνω ζάχαρη απ’ ότι έπρεπε ή λάθος στη δοσολογία του καφέ .Πρόσφατα μου γύρισε πίσω ένα καπουτσίνο γιατί ο πελάτης ήθελε latte art και εγώ δεν του είχα κάνει!!

Ο αγαπημένος σου καφές είναι ο….

Ο αγαπημένος μου καφές είναι το κλασσικό εσπρέσσο, συνήθως διπλό –μ’ αρέσει γιατί νιώθεις όλη τη γεύση, όλα τα αρώματα και την ένταση, που έχει ο καφές να σου δώσει μ’ αυτό τον τρόπο.

Με τι σου αρέσει να  τον συνοδεύεις;

Προτιμώ τον καφέ μου να τον πίνω χωρίς κάποιο συνοδευτικό. Νομίζω έτσι τον απολαμβάνω καλυτέρα!

Όταν πηγαίνεις έξω για καφέ θεωρείς ότι ως πελάτης είσαι πιο απαιτητικός; 

Ποτέ δε θα μπω στη διαδικασία να κρίνω ή να απαιτήσω κάτι παραπάνω απ’ ότι οι υπόλοιποι πελάτες. Σέβομαι όποιον δουλεύει μέσα στο μπαρ

Ποιον καφέ μας προτείνεις να δοκιμάσουμε στο room 6;

Στο μαγαζί μας είναι σίγουρο ότι θα πιείτε τον καλύτερο καπουτσίνο της πόλης καταρχάς .Από κει και πέρα μπορείτε να δοκιμάσετε το chocobomp- ένα ρόφημα σοκολάτας, που στο επάνω μέρος του  ποτηριού υπάρχει ένα γευστικότατο ντόνατς – ή κάτι το όποιο βγάλαμε πρόσφατα ,ελληνικός καφές βρασμένος όχι σε μπρίκι αλλά μέσα σε φλούδα πορτοκαλιού!!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ