Μήνας Οκτώβρης, τα πρώτα δροσερά βράδια. Μια νέα σεζόν ξεκινάει και ο γνωστός προβληματισμός είναι πάλι στο προσκήνιο: Πώς θα θερμανθούμε φέτος; Ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση και ποια η πιο ζεστή;

Η 360⁰ μίλησε με ένα ειδικό. Ο Φώτης Λαλίδης, ένα νέος επιχειρηματίας, απαντά στις ερωτήσεις μας,  και διαφωτίζει τις πτυχές που δεν ξέραμε γύρω από κάθε μορφή ενέργειας που μπορεί να μας ζεστάνει τις κρύες νύχτες του χειμώνα που έρχεται. Από την πιο παραδοσιακή ξυλόσομπα έως τους μοντέρνους υπέρυθρους πίνακες ζωγραφικής.

Ο Φώτης μας αποκαλύπτει επίσης το ευρύτερο ενδιαφέρον του για το χώρο της ενέργειας, την άποψή του για την πόλη που ζούμε και το όραμά του για το αύριο.

Φθινόπωρο. Είναι η εποχή που ο κόσμος σκέφτεται για θέρμανση;

Το φθινόπωρο είναι κατεξοχήν η εποχή που ο κόσμος προετοιμάζεται, μετά από την ερευνά που έχει κάνει, να προχωρήσει στην καταλληλότερη αγορά ανάλογα με τις ανάγκες του. Παρόλα αυτά, τα 3 τελευταία χρόνια, αρκετός κόσμος προετοιμάζεται από το καλοκαίρι

Ας ξεκινήσουμε από τη ζήτηση. Τι ζητάει ο κόσμος αυτή την εποχή;

Πιστεύω ότι λόγω του ότι κάθε σπίτι είναι διαφορετικό, και οι ανάγκες των ανθρώπων επίσης διαφορετικές, η ζήτηση κυμαίνεται ανάμεσά σε στέρεα καύσιμα, όπως δηλαδή σόμπες και λέβητες πέλλετ και ξύλου, σε υγρά καύσιμα όπως δηλαδή λέβητες και σόμπες πετρελαίου και υγραερίου και βέβαια σε θέρμανση μέσω ρεύματος, όπως Αντλίες Θερμότητας / Αir Contition / θερμοπομπούς υψηλής απόδοσης και υπέρυθρη θέρμανση. Θα έλεγα ότι με διαφορά ξεχωρίζει σε πωλήσεις το Πέλλετ ως καύσιμο

Και η προσφορά; Ποιες είναι οι προτάσεις για να ζεσταθούμε οικονομικά αυτόν το χειμώνα;

Με το πετρέλαιο μετά τις νέες αυξήσεις να κυμαίνεται περί τα 950€ ανά τόνο με απόδοση 10250kcal / kg. Με το υγραέριο να υπολογίζεται στα 880€ ανά τόνο με απόδοση 11.060 cal/kg. Με το ξύλο να υπολογίζεται στα 120€ ανά τόνο με απόδοση 3500kcal / kg. Το Πελλετ να υπολογίζεται στα 270€ ανά τόνο με απόδοση 5400kcal / kg. Και τέλος το ρεύμα να κυμαίνεται περίπου στα 100€ mw / h ανάλογα με τη εταιρία παροχής ρεύματος.

Αυτά που ξεχωρίζουν σε οικονομία είναι οι σόμπες και οι λέβητες πέλλετ και ξύλου και η αντλία θερμότητας αν επιλέξουμε ως ενέργεια το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ας υποθέσουμε πως σε μια οικία δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση. Τι προτείνεις για ένα στούντιο και για ένα οικογενειακό διαμέρισμα; Με κριτήρια τόσο την απόδοση όσο και την οικονομία.

Για ένα στούντιο θα πρότεινα θερμοπομπό υψηλής απόδοσης ή κλιματιστικό καθώς έχουν σχετικά μικρό κόστος αγοράς και τοποθέτησης.

Για ένα διαμέρισμα όμως 50τμ έως και 90 τμ η καλύτερη λύση πιστεύω ότι είναι σόμπα πέλλετ ή λέβητας πέλλετ για γρήγορη απόσβεση της επένδυσης αγοράς και ευκολία.

Για μονοκατοικία άνω των 90 τ.μ. πιστεύω ότι ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αγοραστή σχετικά με την ευκολία ή την οικονομία που θέτει ως προτεραιότητα για την αγορά, οικονομικότερη αλλά δυσκολότερη είναι ο Λέβητας Ξύλου που κατά βάση δίνεται σε χωριά. Η κύρια θέρμανση για την πόλη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις που είναι εύχρηστη και οικονομική λύση είναι ο Λέβητας Πέλλετ μαζί με την Αντλία θερμότητας

Αν εγώ έχω περιβαλλοντικές ευαισθησίες ποια είναι η πιο οικολογική επιλογή; Θα μου στοιχίσει;

Η πιο οικολογική λύση με τις λιγότερες εκπομπές διοξειδίου CO2/KWh είναι αυτή του φυσικού αεριού το ποιο δεν υπάρχει αυτή την στιγμή δυνατότητα να δοθεί για οικιακή χρήση στην περιοχή μας καθώς και του υγραερίου το οποίο βέβαια έχει ένα επιπλέον κόστος εγκατάστασης ειδικής δεξαμενής και προϋπόθεση για την τοποθέτησή της είναι η αυλή.

Παρόλα αυτά στην περιοχή μας έχει βρεθεί στο γεωθερμικό πεδίο Αρίστηνου από ήδη υπάρχοντες ιδιωτικές και δημοτικές γεωτρήσεις ρευστό μέσης ενθαλπίας, που σημαίνει ότι η Αλεξανδρούπολη θα μπορούσε χωρίς καθόλου εκπομπές διοξειδίου να παράγει ενέργεια, να προσφέρει θέρμανση σε όλα τα θερμοκήπια της περιοχής αυξάνοντας έτσι την παραγωγή τους και το σημαντικότερο να έχουμε τηλεθέρμανση, δηλαδή να θερμανθεί όλη η Αλεξανδρούπολη και τα γύρω χωριά με ελάχιστο κόστος θέρμανσης σχετικά με όλες τις συμβατικές μορφές θέρμανσης που ήδη αναφέραμε εντελώς οικολογικά

Αν πάλι η προτεραιότητά μου είναι η αισθητική; Μπορεί ένα θερμαντικό σώμα να αποτελέσει διακόσμηση;

Η λύση της υπέρυθρης θέρμανσης ήρθε να λύσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για να κάνει παρεμβάσεις στην αισθητική του σπιτιού του η λύση έρχεται με τους πίνακες υπέρυθρης θέρμανσης. Ένα επιπλέον όφελος είναι ο χώρος που επωφελούμαστε καθώς και ότι θεωρείται η πιο υγιεινή μορφή θέρμανσης, στην Ευρώπη. Αυτή την στιγμή είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τρόπος θέρμανσης.

Αν έρθει το φυσικό αέριο τι θα αλλάξει στα σπίτια μας; Πόσο προετοιμασμένοι ήμαστε;

Ο κόσμος δεν χρειάζεται να είναι προετοιμασμένος, και αυτό γιατί πρόκειται για μια εύκολη εγκατάσταση και λειτουργία και ήδη είμαστε προετοιμασμένοι εμείς που ασχολούμαστε με την θέρμανση αν συμβεί κάτι τέτοιο ώστε να μην αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα. Παρόλα αυτά θα ήταν χρήσιμη η γνώση για τον κόσμο ότι στο φυσικό αέριο η τιμή του ρυθμίζεται 20% οικονομικότερα σε σχέση με το πετρέλαιο.

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείσαι ως επαγγελματίας στο χώρο της θέρμανσης;

Από το 2000 ασχολούμαι έμμεσα με την θέρμανση των διαμερισμάτων και μονοκατοικιών ως κατασκευαστής οικοδομών. Το 2011 έκανα μια επέκταση των δραστηριοτήτων μου καθαρά στο χώρο της θέρμανσης και της ενέργειας ιδρύοντας την επιχείρηση «ΕΝΕΡΓΕΥΣ» ως κατάστημα στην Λ. Δημοκρατίας 88

Ο άνθρωπος Φώτης, πέρα από τα επαγγελματικά, με τι άλλο καταπιάνεται;

Με ελκύει οτιδήποτε έχει να κάνει με τον χώρο της ενέργειας και τον πρωτοπόρων τεχνολογιών. Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να κοιτάει κτήρια οι χώρους και να σκέφτομαι εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να θερμανθούν ή να τροφοδοτηθούν με ενέργεια εξοικονομώντας έως και 50%. Επίσης απολαμβάνω να παρακολουθώ εκθέσεις με οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί και να το μοιράζομαι με τον κόσμο ειδικά σε αυτή την οικονομική συγκυρία που χρειάζεται εξοικονόμηση από την θέρμανση και την ενέργεια

Πώς τη βλέπεις τη ζωή στην πόλη μας. Ως δημότης, ως επαγγελματίας ή απ’ όποια οπτική θέλεις.

Νιώθω τυχερός που γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω και δραστηριοποιούμαι στην Αλεξανδρούπολη. Βλέπω μια όμορφη πόλη, μοναδική ως κόμβο μεταφορών και πολιτισμού με πολλές ευκαιρίες υγιούς ανάπτυξης που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτών και τουριστών και να βελτιώσει κατά πολύ το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων που την κατοικούν. Οντάς ένας άνθρωπος που σκέφτεται θετικά με ότι δυνατότητες έχω πράττω προς αυτή την κατεύθυνση και μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενος βρίσκοντας καθημερινά συμπαραστάτες σε αυτό το όραμα.

Στην αστική κουλτούρα μας και το αστικό μας περιβάλλον, τι θα ήθελες να προσθέσεις και τι πετάξεις κοιτώντας γύρω σου;

Θέλω να πετάξω παλαιές νοοτροπίες, αντιλήψεις, πεποιθήσεις και τρόπους δράσης που μας κάνουν να χάνουμε ευκαιρίες για εξέλιξη και ανάπτυξη ως πόλη με ότι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητά μας. Θέλω να προσθέσω ένα υγιές περιβάλλον από συνειδήτους ενεργούς πολίτες που σκοπός τους θα είναι να δημιουργηθεί μια ομορφότερη, πιο ζωντανή και ανθρώπινη Αλεξανδρούπολη, ώστε να ανθίσει, να αναπτυχθεί και να γίνει πολύ καλύτερη η καθημερινότητα μας στην πόλη

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρων σας και για τον χρόνο που μου δώσατε να σας απαντήσω σε θέματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο σχετικά με την θέρμανση και την ενέργεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ