Θα θέλατε να γνωρίζετε την γονιδιακή ακολουθία του DNA σας; Η αν έχετε το «γονίδιο του αθλητή»; Η ακόμη αν σχετίζεστε με τους αλλόκοτους συγγενείς σας;

Χάρις στην ηλεκτρονική/ερευνητική πλατφόρμα Kickstarter, που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος», (συμμετοχική χρηματοδότηση =crowdfunding), από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνία του πλανήτη, η αναδυόμενη εταιρεία Bento Bioworks, με έδρα το Λονδίνο, δημιούργησε το πρώτο φορητό εργαστήριο DNA, με την επωνυμία Bento Lab! Επί της ουσίας, ανάλυση DNA (DIY = do it yourself), στο σπίτι!

Η συνήθης τακτική του να παραγγέλλεις κάποια εργαλειοθήκη  του DNA, σαν την 23andMe  (αμερικάνικων συμφερόντων), να προσφέρεις το δείγμα DNA (σάλιο, μαλλιά κ.τ.λ.), καλύπτει ένα φάσμα αναμονής 6 εβδομάδων! Η ταχύτητα και η αμεσότητα που παρουσιάζει το φορητό εργαστήριο του DNA σε συνδυασμό με το χαμηλό λειτουργικό κόστος, το καθιστά μία μεγάλη παγκόσμια καινοτομία.

Το Bento Lab, φαντάζει ως εργαλείο για παιδία στο Star Trek: The Next Generation’s Enterprise-D θα μπορούσε να παίζει με αυτό!

Κυρίως όμως καταδεικνύει την ταχύτητα με την οποία καλπάζει η μοριακή/γενετική τεχνολογία, αρχής γεννωμένης από το γονιδιακό χαρτογράφημα, στον παρόν εξοπλισμό ανάλυσης DNA μόλις λίγων δολαρίων! Εν τέλει, η συρρίκνωση του μεγέθους και του κόστους χαρακτηρίζει πλέον τη βιωσιμότητα της γενετικής τεχνολογίας.

Το Bento Lab ως συσκευή σου δίνει τη δυνατότητα αντιγραφής του DNA και την επίτευξη περεταίρω βασικών αναλύσεων! Απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα εν δυνάμει χρηστών, από μαθητές και επιστήμονες και γιατί όχι σε αδιάκριτα περίεργους ανθρώπους!

Η μοριακή/γενετική βιολογία ως τεχνολογία που μας καθορίζει δημιουργεί γνώση, ιατρική και μη, αγγίζει κάθε σημείο της ζωής μας, μας περιστοιχίζει και μας διαπερνά, με μικρό όμως αριθμό ανθρώπων/πολιτών να έχει πρόσβαση σε εργαστήρια μοριακής γενετικής και την εξειδικευμένη γνώση. Το Bento Lab έρχεται να γεμίσει κυρίως το κενό αυτό: να φέρει δηλαδή την επιστήμη της βιολογίας στις μάζες, και ειδικότερα την γονιδιακή έρευνα πιο κοντά στους πολίτες.

Bento Lab – Εργαστήριο DNA σε μέγεθος φορητού Υπολογιστή!
Bento Lab – Εργαστήριο DNA σε μέγεθος φορητού Υπολογιστή!

Το κόστος ανέρχεται όσο αυτό ενός φορητού υπολογιστή! Κυρίως ως αποτέλεσμα της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding), όπως προείπα, που έχει στον πυρήνα της φιλοσοφίας της την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των συμπολιτών μας, για να εισφέρουν ό,τι ο καθένας μπορεί, ώστε να υλοποιηθούν έργα/στόχοι που έχει ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα, στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της αλληλεγγύης και της επιχειρηματικότητας, με έμφαση τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Στην παρούσα φάση, τα προτεινόμενα πειράματα που μπορούν να υλοποιηθούν μέσο του Bento Lab περιλαμβάνουν:

  • Ανάλυση χάμπουργκερ για την περιεκτικότητά του σε αμφιλεγόμενο κρέας αλόγου
  • Ταυτοποίηση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMOs)
  • Αναγνώριση των γευστικών καλύκων ως προς την ανίχνευση πικρών γεύσεων μέσο της παρουσίας του γονιδίου PTC
  • Έλεγχος στην παρουσία ή απουσία αντοχής (endurance) μέσο της ανίχνευσης του γονιδίου ACTN3 (γονίδιο ‘αθλητή’)
  • Έρευνα του πώς λειτουργούν οι γονότυποι των ομάδων αίματος
  • Αναγνώριση τις δηλητηριώδεις από τις μη ποικιλίες μανιταριών
  • Συμβολισμός του γενετικού κώδικα της σπιτικής σας μπύρας

Οι πολίτες επιστήμονες ή επιστήμονες πολίτες, (citizen scientists) μπορούν πλέον με το δικό τους προσωπικό εργαστήριο DNA (Bento Lab), να αποκτήσουν ένα πολύτιμο εργαλείο στήριξης που, θα τους επιτρέπει την χαρά της έρευνας και της ανακάλυψης πέρα από τα πλαίσια του παραδοσιακού εργαστηριακού συστήματος! Το παρόν εγχείρημα, έχει την υποστήριξη της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών του ΗΒ, του Πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου, στο ΗΒ, και του Πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου, στο ΗΒ επίσης. Βρίσκετε στο τελικό στάδιο δοκιμών (beta testing) παγκοσμίως!

Για δική σας προσωπική ενημέρωση και τεχνολογική ανακούφιση, αναζητήστε λεπτομέρειες στο βίντεο: https://youtu.be/G2KTnE0x-H4

LEAVE A REPLY