της Νατάσας Παλακίδου

Το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα είναι παιχνίδι, είναι έθιμο, είναι μήνυμα, είναι η πιο χαρούμενη εικόνα στον ελληνικό ουρανό. Κατά την παράδοση, η κατασκευή του, είναι μια ιεροτελεστία, όπου τα παιδιά με την βοήθεια των γονιών τους ή και δίχως αυτήν, ξετυλίγουν την φαντασία τους και τις δημιουργικές τους ικανότητες για να φτιάξουν τον πιο «όμορφο», τον πιο «ταιριαστό», τον πιο «μοναδικό» ΔΙΚΟ τους χαρταετό που θα πετάξει μαζί με άλλους για να πάει πολύ ψηλά!

Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας η παράδοση αυτή έχει αρχίσει να εξαλείφεται, αφού στο εμπόριο υπάρχουν πολλές επιλογές από έτοιμους χαρταετούς. Η αναβίωση των εθίμων και η διαδικασία στην οποία καλούμαστε να συμμετέχουμε όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντική για να νιώσουμε συναισθήματα, να αποτυπωθούν μνήμες και να στηρίξουμε την ιστορία του τόπου μας.

Ο Χαράλαμπος Φωτάκης, γνωστός για τις καλλιτεχνικές δράσεις και ανησυχίες του στον κόσμο της πόλης, μας βόηθησε να αποτυπώσουμε βήμα προς βήμα όλο το δρόμο προς την δημιουργία ενός παραδοσιακού χαρταετού και με την σειρά μας το μοιραζόμαστε μαζί σας για να σας παρακινήσουμε να το ζήσετε κι εσείς.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

•Τρία ξύλινα πηχάκια πάχους 1*0,5εκ. και σε ίδιο μήκος μεταξύ τους περίπου στο 1μέτρο (αναλόγως με το πόσο μεγάλος θέλουμε να γίνει),
• Χρωματιστές λαδόκολλες ή χαρτί λεπτό αντοχής,
• πολύ σπάγκο
•2-3 εφημερίδες (για την ουρά)
• Αλεύρι και νερό για να φτιάξουμε αλευρόκολλα ή κόλλα ατλακόλ
•1 καρφί

Στάδιο Α : Ο σκελετός.

Τοποθετούμε τα τρία πηχάκια το ένα πάνω στο άλλο και καρφώνουμε ένα καρφί ακριβώς στην μέση για να ενωθούν.

Στην συνέχεια κάνουμε δύο εγκοπές στις άκρες τους, περίπου 2εκ. πριν από το τέλος του καθενός. Αφού καρφώσουμε ανοίγουμε τα ξύλα σε απόσταση 60°. Παίρνουμε σπάγκο και τυλίγουμε περνώντας τον από κάθε εγκοπή. Κόβουμε ένα κομμάτι σπάγκο με τον οποίο δένουμε την συμβολή των τριών πηχών (ακριβώς εκεί που είναι το καρφί), πολύ δυνατά κι αφήνουμε 1μέτρο σπάγκο να προεξέχει.

Στάδιο Β: Ντύσιμο.

Παίρνουμε τις λαδόκολλες και τις κολλάμε μεταξύ τους αναλόγως με το σχέδιο που θέλουμε να βγει. Τοποθετούμε το σκελετό που έχουμε φτιάξει πάνω στο χαρτί και κόβουμε τριγωνικά αφήνοντας να προεξέχουν 7-10 εκ. περιμετρικά από τον σκελετό όπως βλέπετε στην φωτογραφία. Στην συνέχεια καλύπτουμε το σπάγκο διπλώνοντας το χαρτί προς τα μέσα και κολλάμε.

Έπειτα γυρίζουμε τον χαρταετό από την μπροστινή του όψη, κόβουμε ένα κομμάτι χαρτί και κολάμε στο κέντρο του εξαγώνου (στο σημείο του καρφιού).


Αμέσως μετά γυρνάμε την πίσω πλευρά και κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο της συμβολής, ώστε να περάσουμε τον σπάγκο που είχαμε αφήσει στο στάδιο 1.

Στάδιο Γ: Τα ζύγια.

Κρατάμε όρθιο τον χαρταετό και δένουμε στην πάνω πλευρά του εξαγώνου από ένα σπάγκο στα δύο πηχάκια. Τα ζύγια πρέπει να έχουν ίση απόσταση μεταξύ τους, όση είναι και η απόσταση της ακτίνας και ισούται με κάθε πλευρά. Ακριβώς στην απέναντι πλευρά δένουμε μια θηλιά στης οποίας το κέντρο θα δεθεί η ουρά που θα φτιάξουμε.

Στάδιο Δ: Η ουρά.

Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι σπάγκο περίπου 3-4 μέτρα (αναλόγως με το μέγεθος του χαρταετού. Χωρίζουμε τις εφημερίδες σε φύλλα τις τυλίγουμε σε σχήμα βεντάλιας και κόβουμε λωρίδες.

Τέλος ξεκινάμε να δένουμε τα φύλλα από το πάνω μέρος και συνεχίζουμε το ίδιο ανά 20εκ.


Ο χαρταετός είναι έτοιμος για πτήσεις! Διαλέξτε ένα όμορφο μέρος στην εξοχή μακριά από κολώνες της ΔΕΗ, βάλτε τον κόντρα στον άνεμο και στείλτε τον ψηλά σαν ένδειξη της εσωτερικής κάθαρσης που ξεκινάει με την έναρξη της σαρακοστής.
Ευχαριστούμε τον Χαράλαμπο Φωτάκη και τις μικρές βοηθούς μας, Αθηνά, Γεωργία, Μαριάνθη και Σοφία για την συνεργασία.

Ευχαριστούμε τα Βιβλιοπωλεία Δημητριάδη για τη φιλοξενία στο χώρο τους και την διάθεση των υλικών κατασκευής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ