Ο λόγος για τον τραγουδιστή των ΙΝΚ. Με τη βαθιά φωνή βγαλμένη από την βρετανική και αμερικάνικη ροκ σκηνή. Μια τοπική μπάντα που ξεχωρίζει. Από τη μουσική της. Από τις μεγάλες διεθνείς συνεργασίες. Μια παρέα από την Αλεξανδρούπολη «δραπετεύει» από τα σύνορα, ανοίγει τους ορίζοντές της, συναντά τον Craig Walker των Archive, τον Johnny Bacolas των Alice in Chains, κι ερμηνεύει μαζί τους τραγούδια στο δεύτερο τους άλμπουμ «Loom».

Τα εφηβικά ροκ πρότυπα, η αγάπη για την τέχνη και τη μουσική, όχι μόνο σαν νότες, αλλά ως τρόπος ζωής, πέρα από συμβατικός, είναι που ωθούν έναν άνθρωπο να μπει στο «στίβο» της ροκ μουσικής σκηνής. Σκέψεις, όνειρα, πόθοι, σαν αυτά που κάνει ο κάθε ένας μας, που ζούνε μέσα μας, από κάποιους πρέπει να αποτυπωθούν. Συζητώντας με το Χρήστο, γνωρίζεις έναν από εκείνους που βρήκαν το δικό τους «μελάνι» για κάνουνε πράξη την τέχνη τους επάνω στη σκηνή. Ακούγοντας το νέο τους άλμπουμ «loom» (αργαλειός), κομμάτια όπως το «Sirens», το «Persephone» και το «Ophelia», αφήνουν ένα δυνατό ροκ στίγμα, σε ένα ύφος βαρύ αλλά και ακέραιο, με μελωδίες που εσωκλείουν κραυγή και ψυχεδέλεια, πλάι σε ένα ποιητικό στοίχο.

Όταν εγώ ακούω τη λέξη «μελάνι» (ink) ο νους  μου πάει στο τυπογραφικό μελάνι, που θα τυπώσει και αυτή τη συνέντευξη. Ποιο είναι το δικό σας «μελάνι»;

Όπως ξέρεις πολύ καλά ο γραπτός λόγος είναι αυτός που μένει, διαπλάθει, δημιουργεί, σοκάρει, ταρακουνά εσωτερικά σύμπαντα και συνειδήσεις. Θυμάμαι στην Α’ γυμνασίου να μιλάμε με τη φιλόλογο μας για τα πλεονεκτήματα του γραπτού έναντι του προφορικού λόγου. Η Οδύσσεια του Ομήρου ήταν το μάθημα, ο μεγάλος ποιητής το θέμα και η παρακαταθήκη του η συζήτηση, μικρό παιδί τότε σκέφτηκα πως τα γραπτά είναι αυτά που μετράνε πραγματικά. Το μελάνι των ΙΝΚ, έχει να κάνει λοιπόν με τη φιλοσοφία μας και όλα όσα θέλουμε να αφήσουμε  πίσω, στο μικρό χρονικό πέρασμα που αναλογεί στον καθένα σε αυτή τη ζωή… Οι ΙΝΚ είναι επομένως το όχημα η πένα και η ιστορία μας.

Τσάνταλης-1

Μίλησέ μας για έναν καλλιτέχνη. Κάποιον που σε ξεσήκωσε να ασχοληθείς με τη μουσική.

Με ευκολία μπορώ να θυμηθώ την στιγμή που είδα για πρώτη φορά το Would? των Alice in Chains στο Mtv το καλοκαίρι του 1994, οι εκρήξεις μέσα μου, βλέποντας τον τεράστιο Layne Staley να τραγουδά μέσα από τα μαύρα γυαλιά αυτό το αειθαλές έπος της εναλλακτικής σκηνής, ήταν τόσο μεγάλες που αποφάσισα επί τόπου πως θέλω να εκφραστώ μέσα από το τραγούδι και να κάνω δικό μου συγκρότημα. Αργότερα ήρθε η γνωριμία με τον Jim Morrison και τους Doors, όπως καταλαβαίνεις οι επιδράσεις από  καλλιτέχνες τέτοιου διαμετρήματος ήταν πολύ μεγάλες και με επηρέασαν όσο τίποτε άλλο.

Γράφεις μουσική, στίχους αλλά και μουσικά άρθρα. Αν η μελωδία και ο λόγος είναι μια πλεξούδα, από πού ξεκινάς να τυλίγεις;

Από την καρδιά, κάνω μόνο ότι με αγγίζει και ότι αισθάνομαι, δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος και λόγος για να ασχοληθείς με τις τέχνες γενικότερα, αυτή την άποψη θα τη στηρίζω μια ζωή. Γιατί να κάτσεις να γράψεις ή να τραγουδήσεις κάτι ψεύτικο… θα ήταν σα να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Αυτό που μας έλειψε είναι η μπέσα και η ειλικρίνεια, πες την αλήθεια σου, γίνε αυτό που είσαι πραγματικά, χάραξε την πορεία σου, μετάνιωσε για τα λάθη σου και δείξε μου τα παράσημα και τις πληγές σου. Αυτό που είσαι όμως… όχι αυτό που θέλουν όλοι οι άλλοι. Γιατί νομίζεις πως ο κόσμος υποφέρει από εσωτερικές συγκρούσεις που καταλήγουν σε ασθένειες και ψυχολογικά προβλήματα..Είναι αυτή η ρήξη μέσα μας, η αλήθεια που θες να πεις και οι γραμμές που σου δείχνουν- βάζουν στο τετράδιο της κοινωνίας. Πόσα χρόνια θα ζήσεις άραγε, πότε θα πεις αυτά που θέλεις… πόσοι άλλοι ανώτεροι τρόποι πέρα από την τέχνη υπάρχουν για να το κάνεις;

Τι σημαίνει μουσική;

Σημαίνει έρωτας, η απόλυτη μορφή έκφρασης και δημιουργίας η κορυφαία των τεχνών, αναπνοή και οξυγόνο, εμπειρία και μνήμες, συλλογικό υποσυνείδητο και παγκόσμια γλώσσα. Μάνα και πατέρας σε όσους δε γνώρισαν οικογένεια, ήλιος για τους τυφλούς και χάδι για όσους έμειναν μόνοι.

Ποιο είναι το ταξίδι σου με τους ΙΝΚ μέχρι σήμερα;

Μεγάλο και πολύ όμορφο, έζησα και ζω τα περισσότερα από όσα ονειρεύτηκα μικρός και νιώθω πολύ τυχερός, γνωριμίες και συνεργασίες με παιδικά είδωλα και ήρωες, συναυλίες, φιλίες που εδραιώθηκαν και άλλες που γεννήθηκαν μέσα από τον κύκλο της μουσικής. Δημιουργία και παραγωγή, ψυχοθεραπεία δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, έχω ταυτιστεί με το συγκεκριμένο είδος τέχνης, είναι μια ανάγκη ζωής πλέον.

Έχετε κάνει κάποιες μεγάλες συνεργασίες. Μίλησέ μας για μερικές απ’ αυτές.

Έχουμε ηχογραφήσει δύο τραγούδια τα Sirens, Little Story με τον αγαπημένο του ελληνικού κοινού Craig Walker και πολύ γνωστό από το πέρασμα του στους Archive κατά τη διάρκεια του οποίου η βρετανική μπάντα έκανε κ τις μεγαλύτερες της επιτυχίες. Έχουμε συνεργαστεί με τον Johnny Bacolas για το Ophelia στο Seattle, ο Johnny είναι αρχικό μέλος της πρώτης σύνθεσης των Alice in Chains, ενώ στα 90’s έκανε αίσθηση με τη συμμετοχή του στους Second Coming οι οποίοι είχαν παρουσία στο Billboard αλλά και στο soundtrack της ταινίας Sixth Sense με τον Bruce Willis. To Ophelia με προτροπή του ιδίου μπήκε στο soundtrack της ταινίας Drag Hell Zombies δίπλα σε κορυφαία ονόματα όπως  αυτό της μεγάλης φωνής του αμερικάνικου metal Pamela Moore. Επίσης δεν μπορώ να ξεχάσω τις συνεργασίες με τον μεγάλο Jeff Martin από τους Tea Party, τις εμφανίσεις δίπλα στον Greg Dulli (Afghan Whigs, Twilight Singers, Gutter Twings), τα live με τους Puressence. Το Spirit of Burgas ένα festival μεγάλης εμβέλειας με ονόματα όπως οι Faith No More και οι Fun Lovin Criminals

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα να γράφεις και να τραγουδάς σε αγγλικό στοίχο; Ένιωσες ποτέ να σου λείπει η μητρική σου γλώσσα μπροστά στο μικρόφωνο;

H χρήση αγγλικής ανοίγει ορίζοντες και απευθύνεσαι σε πολύ μεγαλύτερο κοινό, ως προς τη χρήση ελληνικής όλα τα πεζά μου ξεκινάνε με αυτή και διαμορφώνονται στην πορεία. Δοκιμάσαμε ένα τραγούδι το Θυμάμαι με τον πολύ καλό φίλο Τάκη Δαμάσχη  γνωστό από την τεράστια επιτυχία που έχει σημειώσει εδώ και είκοσι χρόνια με τους C Real. Ως προς αυτό που κάνουμε με τους ΙΝΚ, δε νομίζω πως ο ελληνικός στίχος ταιριάζει με τον ήχο μας. Προς το παρόν δε μου λείπει, δε θα πούμε όμως όχι αν εμφανιστεί μια καλή ιδέα η οποία μπορεί να γίνει τραγούδι στη γλώσσα μας.

Το νέο άλμπουμ των ΙΝΚ
Το νέο άλμπουμ των ΙΝΚ

Κυκλοφορήσατε πρόσφατα ένα νέο άλμπουμ. Ποιο είναι το ύφος του, ποιες οι επιρροές του;

Το ύφος είναι βαρύ, ψυχεδελικό, σκοτεινό και ποιητικό. Οι επιρροές μας είναι πολλές ηχητικά, κυρίως αμερικάνικες μπάντες. Tool, Alice in Chains, Soundgarden, Cult, Faith No More, Monster Magnet, The Tea Party, Pantera, Nick Cave, Doors. Ως προς το στιχουργικό κομμάτι αυτό έχει να κάνει με προσωπικές εμπειρίες, δοσμένες σουρεαλιστικά, έχει να κάνει με το νυχτερινό ουρανό,  μυσταγωγία, έρωτα, πεπρωμένο, αγώνες και μάχες μέσα και έξω σου, η αιώνια πάλη του καλού με το κακό. Οι κραυγές και η εξιλέωση, το ταξίδι σε όλα τα μονοπάτια του μυαλού, η αγκαλιά με το φως του φεγγαριού  και των άστρων για να βρουν σπίτι τα χαμένα παιδιά της νύχτας. Loom σημαίνει αργαλειός, είναι αυτός που υφαίνει τα όνειρά μας,  η βαθύτερη έννοια της σύνθεσης, υφαίνει με ρομαντισμό και πρωτόγονα κυνικά ένστικτα, οι κλωστές του έχουν τον εγωισμό και τις συντριβές μας, τις συγκινήσεις και τις χαρές μου, τις οδύνες και τις νίκες μας.

Πες μας μια σύντομη ιστορία πίσω από ένα τραγούδι που ξεχωρίζεις.

Ακούγεται πολύ κοινότυπο αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα από τα τραγούδια μας, ήταν όλα άξια αποτύπωσης επομένως καταλαβαίνεις πως έχουν από πίσω ενδιαφέρουσες ιστορίες.

 Η δισκογραφία δεν ανθεί σήμερα όπως στο παρελθόν. Πόσο δυσκολότερο είναι για μια ροκ μπάντα από την Ελλάδα, απ’ την Αλεξανδρούπολη, να σταθεί επαγγελματικά στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας;

Δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τον τόπο καταγωγής μας αν και αυτό δυσκολεύει αρκετά τα πράγματα μιας και οι μετακινήσεις από μόνες τους για ένα συγκρότημα είναι ένα επιπλέον έξοδο. Είναι όσο δύσκολο και για τις μπάντες του κέντρου, υπάρχει μια τεράστια ανατροπή στο χώρο της δισκογραφίας και οι περισσότεροι έχουν περάσει στην DIY πορεία και έκφραση. Δεν υπάρχουν πλέον τα μεγάλα budget του παρελθόντος, δεν μπορεί να δημιουργηθεί όνομα θρύλος  αφού υπάρχει επενδυτικό κενό και μόνος σου μπορείς να φτάσεις μέχρι κάπου. Από την άλλη έχεις πλήρη ελευθερία και κάνεις αυτό που ακριβώς θέλεις στους χρόνους που μπορείς. Η μουσική δεν σε ζει εύκολα, πρέπει να έχεις εναλλακτικές και να κάνεις κάτι παράλληλα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας με τους ΙΝΚ;

Βρισκόμαστε σε συνομιλίες και προσπαθούμε να στήσουμε μια περιοδεία στην Γερμανία και στις μεγάλες πόλεις της, επίσης ετοιμαζόμαστε για τα γυρίσματα του νέου μας clip Rain με τη συμμετοχή μια πολύ όμορφης, πολύ γνωστής και ταλαντούχας ηθοποιού.  Τον Σεπτέμβριο κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετέχουμε με live εμφάνιση σε μια νέα εκπομπή που ετοιμάζει η ΕΡΤ 3, ενώ δε θα λείψουν και οι συναυλίες για την προώθηση του Loom πανελληνίως.

Πού μπορεί να αγοράσει ο κόσμος τα άλμπουμ σας;

Aν ζει στην Αλεξανδρούπολη στο μοναδικό δισκάδικο της πόλης, επίσης παραγγελίες για cd μπορούν να γίνουν στα https://inkmusic5.bandcamp.com/album/loom

https://www.facebook.com/INKbandgr, ενώ ψηφιακά μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα  καταστήματα παγκοσμίως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ