Μιλά ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Χειροποίητου Κοσμήματος Αλεξανδρούπολης «Ευ – κοσμώ» και δάσκαλος χειροποίητου κοσμήματος Δημήτρης Γκενόπουλος  

Της Κικής Ηπειρώτου

Για την τέχνη κατασκευής χειροποίητων κοσμημάτων, που διδάσκει εδώ και αρκετά χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, μας μιλά ο Δημήτρης Γκενόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Χειροποίητου Κοσμήματος Αλεξανδρούπολης «Ευ – κοσμώ». Πόσο δαπανηρό είναι το δημιουργικό αυτό χόμπυ; Ποια είναι η ανάγκη που ωθεί κάποιον να ασχοληθεί με το κόσμημα και τι είναι αυτό που τελικά κερδίζει μέσα από αυτή την ενασχόληση; Ακόμη, αναφέρεται στις δραστηριότητες του Συλλόγου, στο κλίμα που επικρατεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και στο πώς μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει.

  • Ποια είναι τα στάδια κατασκευής ενός κοσμήματος;

Εμείς ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό και την κατασκευή χειροποίητου κοσμήματος, αρχίζοντας από την πρώτη ύλη που συνήθως είναι μέταλλο, το οποίο πλαισιώνεται και από άλλα υλικά. Το μάθημα αφορά την επεξεργασία (κοπή, μορφοποίηση, συγκόλληση, στίλβωση κ.α.) και το αρμονικό συνταίριασμα του κομματιού που προκύπτει με πέτρες, κορδόνια και λοιπά υλικά.

  • Πόσο δαπανηρό χόμπυ είναι;

Το τελικό κόστος καθορίζεται από το είδος του υλικού, το μέγεθος και τον αριθμό των έργων που θα φτιαχτούν. Ειδικά το πρώτο διάστημα, χρησιμοποιούμε φθηνά υλικά όπως μπρούντζο, χαλκό, αλπακά και γυάλινες χάντρες ή ημιπολύτιμες πέτρες. Συχνά, η κατασκευή μας γίνεται με υλικά ευφάνταστα ή ανακυκλώσιμα, τα οποία υπάρχουν γύρω μας είναι δωρεάν. Κατά καιρούς, έχουμε δουλέψει με ξύλο, παλιά  νομίσματα, αλουμίνιο από κουτάκια αναψυκτικών, υφάσματα, ταπετσαρίες, δέσμα, πλεξιγκλάς, κ.ά. Επιπλέον, μπορεί να γίνει αξιοποίηση παλιών κοσμημάτων, τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη μας. Άλλοτε τα μεταποιούμε κερδίζοντας έτσι ένα ολοκαίνουριο κόσμημα. Σε κάποια στάδια, μπορούμε να επισκευάσουμε ασημένια ή και χρυσά κοσμήματα ή να πάρουμε από αυτά την πρώτη ύλη, δηλαδή από το παλιό να φτιάξουμε ένα νέο. Όλα τα παραπάνω είναι κέρδος και οικονομία, κυρίως όμως χαρά. Η τέχνη του κοσμήματος είναι γενναιόδωρη σε αυτόν που θα την υπηρετήσει!

  • Έχει άλλες δραστηριότητες ο σύλλογος;

Κάθε χρόνο διοργανώνουμε μία έκθεση με τα έργα μας σε διάφορους χώρους που αγαπάμε. Τα κοσμήματά μας εκτίθενται στο κοινό και επιστρέφονται στους κατόχους τους. Δεν πωλούνται. Διοργανώνουμε επισκέψεις σε χώρους τέχνης, μουσεία κλπ. Όποτε έχουμε την ευκαιρία προσφέρουμε δωρεάν μαθήματα χειροποίητου κοσμήματος σε σχολεία ή ειδικές ομάδες πολιτών. Προβάλλουμε και στηρίζουμε τις δράσεις που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό και τον ανθρωπισμό.

  • Ποια ηλικία είναι η καλύτερη να αρχίσει κάποιος κόσμημα;

Έχουμε μαθητές από όλες τις ηλικίες και κατά κύριο λόγο γυναίκες και παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου. Μάλιστα, 2 νέα τμήματα καλοκαιρινά που ετοιμάζονται (Ιούνιο-Ιούλιο) αφορούν τις παραπάνω κατηγορίες. Μιλάμε για μικρά τμήματα, 5-6 ατόμων, και το θέμα του σεμιναρίου είναι: «Καλοκαιρινό κόσμημα με καλοκαιρινά υλικά»!

  • Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει κάποιον να αρχίσει κόσμημα;

Πολλοί είναι αυτοί που σε κάποια στιγμή της ζωής τους νιώθουν την ανάγκη να αποκτήσουν ένα νέο χόμπυ. Κάποιοι διαλέγουν το κόσμημα επειδή τούς είναι ελκυστικό, λόγω λεπτότητας, φινέτσας και ευγένειας που έχει. Είναι άνθρωποι που θα έπαιρναν μεγάλη χαρά φορώντας κάτι που έφτιαξαν μόνοι τους. Κυρίως, όμως, θέλουν να περάσουν χαλαρές στιγμές δημιουργώντας το. Το μόνο που πρέπει να φέρουν μαζί τους στο μάθημα είναι η υπομονή. Η τεχνική γνώση, η δεξιότητα και η φαντασία που χρειάζεται είναι κάτι που καλλιεργείται, σε μεγάλο βαθμό.

  • Πώς επιδρά η τέχνη στον άνθρωπο και πόσο αυτό κάνει κάποιον ταλαντούχο (ερασιτέχνη, έστω) καλλιτέχνη;

Ο καλλιτέχνης μπορεί να είναι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης. Κάποια μέλη του συλλόγου μας είχαν ή έχουν παράλληλα με το  κόσμημα, σχέση και με άλλες μορφές δημιουργίας. Η ενασχόληση με την τέχνη είναι γι’ αυτούς ανάγκη αναντικατάστατη. Έχουν ζωγραφίσει, έχουν κάνει κεραμική, ντεκουπάζ και κάθε άλλου είδους δημιουργία. Αυτά φέρνουν μία παιδεία, μία καλλιέργεια. Έχουν άποψη για το ωραίο, είναι επιδέξιοι, και έχουν αποκτήσει γενικές τεχνικές γνώσεις.

«Τα έργα των προχωρημένων συχνά πλησιάζουν σε αρτιότητα κατασκευής, αυτά του επαγγελματικού επιπέδου. Κυρίως, όμως, έχουν τη φρεσκάδα του ερασιτέχνη και την προσωπική σφραγίδα του δημιουργού τους!»

  • Πόσο μπορεί να προχωρήσει κάποιος χομπίστας στο χώρο του κοσμήματος;

Ο χρόνος ενασχόλησης με κάτι σε κάνει διαρκώς καλύτερο. Πρέπει να πω όμως ότι οι δύο ώρες μαθήματος την εβδομάδα δεν επαρκούν για να γίνει επαγγελματική κατάρτιση. Τα έργα των προχωρημένων συχνά πλησιάζουν σε αρτιότητα κατασκευής, αυτά του επαγγελματικού επιπέδου. Κυρίως, όμως, έχουν τη φρεσκάδα του ερασιτέχνη και την προσωπική σφραγίδα του δημιουργού τους!

  • Τι κλίμα επικρατεί στη διάρκεια του μαθήματος;

Μοιραζόμαστε την στιγμή και την γνώση. Βοηθάει ο ένας τον άλλο, δουλεύουμε μαζί. Κάποιοι από εμάς γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, έχουμε γίνει φίλοι. Αυτό συνέβη φτιάχνοντας μαζί κόσμημα. Αυτή η παρέα που δημιουργήθηκε είναι ανοιχτή σε όποιον προσεγγίσει το σύλλογο, την τέχνη του κοσμήματος και κυρίως τους υπόλοιπους συμμαθητές με ευγένεια ψυχής και καθαρότητα. Αυτές οι σχέσεις που μπορεί να δημιουργηθούν στο σύλλογό μας είναι για εμάς το πιο ανεκτίμητο κόσμημα!

  • Κάθε πότε γίνονται τα μαθήματα και πώς μπορεί κάποιος να τα παρακολουθήσει;

Τα μαθήματα γίνονται στο εργαστήριο του συλλόγου και είναι ένα δίωρο κάθε εβδομάδα. Όποιος θέλει να τα παρακολουθήσει μπορεί να στείλει μήνυμα στη σελίδα του συλλόγου στο facebook «Σύλλογος Φίλων Χειροποίητου Κοσμήματος Αλεξανδρούπολης «ευ – κοσμώ»». Γίνεται μέλος του συλλόγου πληρώνοντας τη συνδρομή του και αρχίζει ένα δίμηνο σεμινάριο που αφορά βασικές γνώσεις και τεχνικές. Αν θέλει, συνεχίζει τα μαθήματα και μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις και τα έξοδα λειτουργίας του χώρου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ