Επισκεφτήκαμε τον Σύλλογο Μουσικών Αλεξανδρούπολης σε ένα πολύ ροκ στούντιο, ένα στέκι όπου μαζεύονται μπάντες της πόλης, τζαμάρουνε, αυτοσχεδιάζουν και ηχογραφούνε. Από την μια μουσική σκηνή με ντραμς, απέναντι ένα μπαρ, μια γωνία εξοπλισμένη με τεχνολογία, και παντού ολόγυρα ένα σκοτεινό –αλλά ζεστό–  ντεκόρ.

Εκεί συναντήσαμε έξι φίλους της μουσικής , τον Γιάννη, τον Κώστα, τον Χρήστο, τον Περικλή, τον Δημήτρη και τον Μπάμπη.

Αφού ανταλλάξαμε αρκετές «ροκ» ιστορίες, τόσο της καθημερινότητας, όσο και της τρέλας, αφού μάθαμε πόσες μπάντες μπαινοβγαίνουν στο στέκι και πόσα πάρτι χάνουμε που δεν ήμαστε «της παρέας», συζητήσαμε για τον ΣΥΜΑ

Ο Περικλής Επιτρόπου, πρόεδρος του συλλόγου θα ξετύλιξε το σύντομο αλλά, παρόλα αυτά, πλούσιο χρονικό του, από την ιδέα έως και τις πρόσφατες εκδηλώσεις του.

Κατόπιν μας εξήγησε το όραμα του ΣΥΜΑ που αφήνει πολλές προσδοκίες για το μουσικό μέλλον της Αλεξανδρούπολης.

Συνέντευξη: Μάνος Λασκαράκης.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για ένα σύλλογο;

Η ιδέα για μια συλλογική προσπάθεια υπήρχε στο μυαλό όλων των μουσικών για πολύ καιρό. Οι καταστάσεις όμως δεν επέτρεπαν να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε κοινό πλάνο, σχεδιασμός  αλλά ούτε και η τεχνολογία για να φέρει κοντά τους μουσικούς. Φυσικά σε κάτι τέτοιο δεν ευνοούσε και το έντονο κλίμα που υπήρχε ανάμεσα στους  μουσικούς. Με τον καιρό αυτή η κατάσταση άρχισε να αλλάζει και οι συνθήκες να γίνονται πιο ευνοϊκές.   Έτσι το καλοκαίρι του 2017 μια παρέα φίλων μαζεύτηκε σε μια παραλία και αποφάσισε ότι η εποχή είναι κατάλληλη για τη δημιουργία του Συλλόγου Μουσικών Αλεξανδρούπολης. Ξεκινήσαμε να αναζητούμε τις βάσεις επάνω στις οποίες θα στηθεί αυτή η προσπάθεια και έτσι την Άνοιξη του 2018 καταφέραμε να έχουμε έτοιμο το καταστατικό και να ξεκινήσουμε την επίσημη λειτουργία μας.

Ποιοι είναι ο ΣΥΜΑ;

Ο ΣΥ.Μ.Α. (Σύλλογος Μουσικών Αλεξανδρούπολης) αποτελείται για την ώρα από μουσικούς κάθε είδους και μουσικού οργάνου. Είναι ένας αναπτυσσόμενος σύλλογος και περιλαμβάνει στις τάξεις του μουσικούς που παίζουν σε κάποιο μουσικό σχήμα αλλά και μεμονωμένους. Δεν ξεχωρίζουμε τα είδη της μουσικής και είμαστε φίλοι με όλα τα μουσικά όργανα. Μας έχει ενώσει η αγάπη για τη μουσική και προσπαθούμε να μεταδώσουμε αυτήν την αγάπη και στον κόσμο που έρχεται στις εκδηλώσεις μας.

Τι επιπλέον έχει να προσφέρει ο ΣΥΜΑ στα μουσικά δρώμενα της πόλης;

Ο ΣΥ.Μ.Α. σε αυτούς τους καιρούς που η μουσική έχει «χάσει» την ποιότητα, τη λάμψη, και τη σημασία της, ευελπιστεί να οργανώσει την κατάσταση. Έχουμε στις τάξεις μας αξιόλογους μουσικούς με ταλέντο και όραμα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στην Αλεξανδρούπολη. Δεν θεωρούμε ότι είμαστε οι «σωτήρες» αλλά ο σκοπός μας είναι να ενώσουμε τον κόσμο γύρω από τη μουσική και να αναδείξουμε το τεράστιο ταλέντο που πηγάζει σε αυτήν την ακριτική πόλη.

Το συγκρότημα «Κηφήνες» στις εκδηλώσεις της «Μουσικής Συνάντησης» 2018

Ποια είναι η δράση του συλλόγου μέχρι σήμερα;

Από τις πρώτες διοργανώσεις που πραγματοποίησε ο σύλλογος είναι μια «μουσική συνάντηση» που την έχουμε καθιερώσει και την διοργανώνουμε κάθε Σεπτέμβρη. Περιλαμβάνει τη σύζευξη μουσικών σκέψεων και αντιλήψεων πάνω σε ένα πλέγμα αυτοσχεδιασμού και μουσικού συντονισμού. Ένα jam party όπως θα τολμούσαμε να το αποκαλέσουμε.

Στις εκδηλώσεις της «Μουσικής Συνάντησης» του 2018 συμπεριλάβαμε και εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους που τους βοηθήσαμε να δημιουργήσουν αυτοσχέδια μουσικά όργανα, όπως επίσης και ένα σεμινάριο ρυθμού από τον μεγάλο ντράμερ και δάσκαλο μουσικής τον κ. Βαγγέλη Γεωργίου .

Διοργανώσαμε επίσης με τεράστια επιτυχία τα Χριστούγεννα του 2017 μια υπέροχη βραδιά με συγκροτήματα από μέλη του συλλόγου και κύριο event της βραδιάς τους  ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC. Μια εκδήλωση η οποία μας εξέπληξε ευχάριστα. Η συμμετοχή του συλλόγου στην ημέρα της μουσικής ήταν ακόμη μια εκδήλωση που στέφθηκε με επιτυχία μιας και καταφέραμε να γεμίσουμε τρεις σκηνές εκείνη την ημέρα με συγκροτήματα που συμμετέχουν στον σύλλογο και κάλυπταν ένα μεγάλο φάσμα της μουσικής.

Θα ήθελα να αναφέρω επίσης δύο εκδηλώσεις που σημάδεψαν την πορεία μας η κάθε μία για την δικιά της ξεχωριστή για το σύλλογο στιγμή. Η πρώτη είναι το “Summer party” που διοργανώσαμε το καλοκαίρι του 2018. Το ξεχωριστό της εκδήλωσης είναι ότι για την διοργάνωσή του, δημιουργήθηκαν από μέλη του συλλόγου τρία σχήματα από το μηδέν και παρουσίασαν στο κοινό ένα πρόγραμμα μοναδικό. Ήταν η πρώτη φορά που δημιουργήσαμε σχήματα ειδικά για εκδήλωση και ήταν μια πολύ επιτυχημένη και υπέροχη βραδιά. Η δεύτερη εκδήλωση “Christmas Rock”, στα τέλη του 2018, είναι η πρώτη που ζητήσαμε από τον κόσμο να προσφέρει ένα τυπικό εισιτήριο για την ενίσχυση του συλλόγου και ανταποκρίθηκε πέρα από τις προσδοκίες μας.

Πώς ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;

Ο κόσμος δηλώνει ηχηρό παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις μας. Μας ακολουθάει πιστά και αυτό μας γεμίζει χαρά και δύναμη για ακόμη καλύτερα πράγματα. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους και να τους υποσχεθούμε ότι θα προσπαθούμε με τον ίδιο ζήλο να γεμίσουμε την μουσική ιστορία της πόλης μας.

Ο Αλέξανδρος Κεβόπουλος στην εκδήλωση Christmas rock

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Το πρώτο και μεγάλο μας μέλημα είναι να βρούμε έναν χώρο ικανό να στεγάσει τα όνειρα και τις ανάγκες του συλλόγου μας. Στα σκαριά επίσης έχουμε και διάφορες εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναυλίες και εκδρομές έτσι ώστε να προσφέρουμε μουσική, εκπαίδευση και σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των μουσικών. Ειδικότερα προσανατολιζόμαστε σε μια συναυλία για να κηρύξουμε την έναρξη του καλοκαιριού, ένα σεμινάριο που θα πρέπει να παρακολουθήσουν όλοι όσοι είναι μουσικοί και ετοιμάζονται για ζωντανές εμφανίσεις, και διάφορες εκδρομές για συναυλίες σε άλλες πόλεις.

Έχετε στήριξη από τους τοπικούς φορείς;

Για την ώρα βιώσαμε μια απογοήτευση από τους τοπικούς φορείς αλλά δεν μας πτοεί καθόλου αυτό. Δεν θεωρούμε δίκαιο και σωστό σε εκδήλωση της πόλης μας (Λευκές Νύχτες) η οποία περιλαμβάνει μουσική, να μην ερωτηθούμε για να συμμετάσχουμε ή έστω να πούμε τη γνώμη μας. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι για την ώρα δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια από τους τοπικούς φορείς αλλά ελπίζουμε ότι όταν αυτό γίνει να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας και να μας στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν για να βοηθήσουν τους στόχους μας. Έχουμε να κερδίσουμε όλοι από αυτό.

Τι χρειάζεται ο ΣΥΜΑ για να κάνει κι άλλα βήματα μπροστά;

Θα θέλαμε να συνεχίσει η στήριξη του κόσμου. Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε στο πλευρό μας τον κόσμο της Αλεξανδρούπολης. Θεωρούμε επίσης σημαντικό να συμμετέχουν όλοι οι μουσικοί της πόλης μας στο σύλλογο για να αποκτήσουμε έτσι μια πιο δυνατή φωνή. Η Αλεξανδρούπολη χρειάζεται  και άλλους χώρους έκφρασης και δημιουργίας και το βασικότερο είναι να αλλάξουμε λίγο νοοτροπία ως προς την ανοχή που δείχνουμε προς την μουσική και τις εκδηλώσεις.

Ποιο το όραμά σας για το σύλλογο;

Το όραμα του συλλόγου είναι να ενώσει όλους τους μουσικούς της πόλης μας κάτω από μια στέγη και έναν σκοπό. Η διάδοση της μουσικής τόσο εντός των ορίων του Δήμου και του Νομού όσο και έξω από αυτά, και τέλος η  διατήρηση και ανάπτυξη της  μουσικής ιστορίας της πόλης μας. Βέβαια δεν ζούμε σε έναν ουτοπικό κόσμο. Ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο αλλά εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Το όνειρο μας είναι να κάνουμε διάσημη την πόλη μας για τη μουσική της και γιατί όχι να ξεκινήσουμε να διοργανώνουμε το δικό μας φεστιβάλ τέχνης και πολιτισμού.

Ένα μήνυμα για όλους τους φίλους της μουσικής;

Η μουσική οποιουδήποτε είδους, προσφέρει ζωή και κάνει την καθημερινότητά μας πιο άνετη και πιο όμορφη. Προσφέρει τόσα συναισθήματα και γεύσεις που αν μπεις μέσα της δύσκολα ξεκολλάς. Η ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο είναι κάτι που θέλει προσπάθεια, κόπο αλλά η ανταμοιβή είναι μαγική. Η μουσική δεν έχει ηλικία, χρώμα φύλλο ή διάθεση. Είναι για όλους. Προσπαθήστε λοιπόν να μπείτε σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο και αν δεν ξέρετε τον δρόμο ή χαθείτε, είμαστε όλοι εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Μέλη του ΣΥΜΑ , ο Γιάννης Κώστογλου, Κώστας Καλαϊτζης, Χρήστος Ράπτης, Περικλής Επιτρόπου, Δημήτρης Κεσανλής και Μπάμπης Κυριακίδης, με τον Μάνο Λασκαράκη από την 360

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ