Πριν από λίγο καιρό μια ευχάριστη είδηση μας ήρθε από Κομοτηνή. Μια startup, μια ομάδα νέων ανθρώπων, κέντρισε το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών και πήρε μια χρηματοδότηση που τους δίνει πια τη δυνατότητα να κάνουν την ιδέα τους πράξη.

Όλα ξεκίνησαν από ένα απλό τραυματισμό στο πόδι. Έπειτα την ανάγκη για καλύτερη και ασφαλέστερη ανάρρωση κι έτσι γεννήθηκε μια ιδέα: Πώς η τεχνολογία μπορεί να φορεθεί κυριολεκτικά στο ανθρώπινο σώμα, και να του δώσει «φωνή».

Το Tribe Wearables φέρνει στη ζωή μας μια φόρμα γυμναστικής που παρακολουθεί ενδελεχώς την κάθε κίνηση των μυών, την ένταση ή κόπωση τους, για να μας τα μεταφέρει τελικά σε μια εφαρμογή στη συσκευή του τηλεφώνου μας!

Πρόκειται για μια φόρμα που, πέρα από ύφασμα, περιέχει όλη την τελευταία τεχνολογία, αλλά, παρόλα αυτά, μπορείτε να τη βάλετε και στο πλυντήριο!

Η 360⁰ μίλησε με τους ιδρυτές της Startup και έμαθε την ιστορία πίσω από την ιδέα τους, τα μυστικά της καινοτόμου τεχνολογίας τους και τα σχέδιά τους για το μέλλον.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Tribe Wearables;

Η ιδέα γεννήθηκε όταν ο ιδρυτής της εταιρίας, Στορδόπουλος Δημήτρης, υπέστη ένα σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. Κατά την ανάρρωση από τον τραυματισμό αυτό, του γεννήθηκαν δύο θεμελιώδεις προβληματισμοί:

«Γιατί δεν φαίνονται αρκετά γρήγορα τα αποτελέσματα, παρά τις πολλές ώρες γυμναστικής;»  «Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω αντίστοιχους τραυματισμούς στο μέλλον;»

Άρχισε λοιπόν να παρατηρεί τον τρόπο που οι γύρω του γυμναζόταν και τα αποτελέσματα που η γυμναστική είχε στο σώμα τους. Ρωτώντας, επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν όλοι είναι ο αργός ρυθμός που εμφανιζόταν τα αποτελέσματα της γυμναστικής στο σώμα τους. Επίσης παρατήρησε το γεγονός ότι όσοι προσπαθούσαν να επιταχύνουν την εμφάνιση των αποτελεσμάτων είχαν πολλούς περισσότερους τραυματισμούς από τους υπόλοιπους.

Μετά από αρκετή έρευνα και συζητήσεις με γυμναστές και ιατρούς, συνειδητοποίησε πως ο καλύτερος τρόπος γυμναστικής είναι και αυτός που χρησιμοποιούν οι ελίτ επαγγελματίες αθλητές: μέσα σε ένα εργαστήριο Εμβιομηχανικής υπό την επίβλεψη ιδικών. Που τον οδήγησε να συναντήσει των Νίκο Αγγελούση. Έναν από τους ποιο διακεκριμένους Εμβιομηχανικούς στην Ευρώπη και υπεύθυνος ενός εκ τον καλύτερων εργαστηρίων Εμβιομηχανικής στην Ευρώπη.

Μαζί αποφάσισαν να βρούνε μια λύση που θα μπορεί να βοηθήσει του πάντες να πετύχουν τους στόχους εκγύμνασής τους (αδυνάτισμα, ενδυνάμωση, σύσφιξη, κ.ο.κ.) γρηγορότερα από ποτέ, αποτρέποντας τραυματισμούς και κάνοντας την εμπειρία της γυμναστικής όσο ποιο εύκολη και ενδιαφέρουσα γίνεται.

Τι τεχνολογία περιέχει; Πώς λειτουργεί;

Tribe Wearables

Η Tribe παρέχει αθλητικό ρουχισμό και wearable συσκευές που μπορούν να κατανοήσουν τι κάνει το σώμα σου. Βάση αυτού, το Coaching App μας δημιουργήσει το καλύτερο πρόγραμμα εκγύμνασης για εσένα, τις δυνατότητες του σώματος σου, και του στόχου που θέλεις να πετύχεις: αδυνάτισμα, ενδυνάμωση, σύσφιξη συγκεκριμένης ομάδας του σώματος (π.χ. γλουτούς, κοιλιακούς, κ.ο.κ.).

Τα ρούχα της εταιρίας είναι φτιαγμένα από τα premium υλικά, χρησιμοποιώντας την ιδική τεχνολογία της Tribe: Fabric Augmenting Sensor Technology (FAST). Η τεχνολογία FAST μετατρέπει το ύφασμα του ρούχου σε έξυπνους αισθητήρες, οι οποίοι μπορούν και καταγράφουν τη μυϊκή δραστηριότητα του σώματος χωρίς να ξεχωρίζουν με κανένα ευαίσθητο τρόπο από το υπόλοιπο ρούχο.

Τα είδη ρούχων που προσφέρονται είναι αθλητικά shorts και αθλητικά t-shirts.
Η wearable συσκευή της Tribe κουμπώνει στο ρούχο της Tribe (shorts ή t-shirt) και αναλύει τη δραστηριότητα που καταγράφεται από το ίδιο το ρούχο. Η συσκευή αναλύει τη δραστηριότητα κάθε μυϊκής ομάδας, ξεχωριστά (ένταση μυών, κόπωση μυός, συνεργασία μυών, κ.ο.κ.), όπως και τη κίνηση του σώματος στο χώρο – ώστε η συσκευή να καταλαβαίνει ποια είναι η επίπτωση κάθε κίνησης/άσκησης στο σώμα σου. Η συσκευή επίσης διαθέτει μηχανισμό μικρο-δονήσεων ώστε να μπορεί να σε ειδοποιεί αν πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικά. π.χ. ποιος είναι ο σωστός ρυθμός που πρέπει ασκείσαι, πόσο χαμηλά/ψηλά πρέπει να κατεβαίνεις/ανεβαίνεις στα καθίσματα (squat) ή στις κάμψεις (push-ups) κτλ.

Επίσης, η συσκευή μπορεί να σε ειδοποιεί για τις υπολειπόμενες επαναλήψεις, αν έχεις κάποια σημαντική ειδοποίηση (κλήση, μήνυμα, συνάντηση), ή για το αν διατρέχεις κάποιο κίνδυνο τραυματισμού.

Τέλος, όταν ανοίγεις την εφαρμογή για πρώτη φορά, μπορείς να επιλέξεις .
ποιος είναι ο στόχος που θες να πετύχεις (αδυνάτισμα, ενδυνάμωση, σύσφιξη συγκεκριμένης ομάδας του σώματος), τι αθλητικές δραστηριότητες θα ήθελες να κάνεις (γυμναστήριο, ποδήλατο, τρέξιμο, CrossFit κ.α.), πόσες φορές την εβδομάδα και από πόση ώρα θα γυμνάζεσαι.

Αφού η εφαρμογή αξιολογήσει τις δυνατότητες του σώματος σου και βάσει των παραπάνω πληροφοριών, θα μπορεί να δημιουργήσει το ιδανικό πρόγραμμα εκγύμνασης για εσένα.
Η εφαρμογή λειτουργεί σαν προσωπικός προπονητής. Βλέπει τη δραστηριότητα στο σώμα σου, επικοινωνώντας με τη wearable συσκευή. Αναγνωρίζει τι θα μπορούσες να βελτιώσεις και σε προπονεί ώστε να το πετύχεις. Με αυτό το τρόπο, καταφέρνεις με λιγότερη γυμναστική να έχεις πολύ γρηγορότερα οφέλη, με λιγότερη προσπάθεια.-

Μπορείς να παρακολουθείς, σε πραγματικό χρόνο, τη λειτουργεία 24 μυϊκών ομάδων και να δεις με τα ίδια σου τα μάτια πόσο γυμνάστηκε κάθε μύες ξεχωριστά σε κάθε άσκηση, σετ, και επανάληψη. Η εφαρμογή βλέπει επίσης πόσο κουράζεις τους μύες σου ώστε σου επιτρέψει να πιέσεις τα όριά σου στο μέγιστο, χωρίς να τα ξεπεράσεις.

Η εφαρμογή μαθαίνει τι ασκήσεις μπορείς να κάνεις (εξοπλισμός ή όχι), πόσο χρόνο έχεις στη διάθεση σου και ποιες ασκήσεις προτιμάς, ώστε να προτείνει τις καλύτερες ασκήσεις για να πετύχεις το στόχο σου.

Tribe Wearables

Σε ποιους απευθύνεται το Tribe;

Το σύστημα τις Tribe δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό να βοηθήσει τον καθημερινό άνθρωπο να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα της γυμναστικής που κάνει. Ακριβώς επειδή ο χρόνος που έχουμε στην καθημερινότητα μας είναι πολύ περιορισμένος, πρέπει κάθε λεπτό άσκησης να έχει τα μέγιστα οφέλη.

Προφανώς τα οφέλη χρήσης του συστήματος της Tribe είναι άκρως σημαντικά στους επαγγελματίες αθλητές ή σε άτομα στα οποία η γυμναστική είναι αναπόσπαστο μέρους του lifestyle τους.

Και από μια ιδέα στη χρηματοδότηση! 500.000 ευρώ. Μεταφέρετέ μας κάτι από τη συνάντηση με τους επενδυτές. Τι ήταν αυτό που τους έκανε να βάλουν το χέρι στην τσέπη;

Συνήθως οι επενδύσεις έχουν τρεις πηγές:

1) από τις προσωπικές οικονομίες των ιδρυτών, συγγενής και φίλους

2) από angel επενδυτές: επενδύοντας από μερικές χιλιάδες έως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ

3) από VC επενδυτές: μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν από δεκάδες χιλιάδες έως δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ.

Η Tribe έλαβε επένδυση από το Jeremie Openfund II, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά VCs στον Ελληνικό χώρο. Επειδή οι VCs κάνουν τις μεγαλύτερες επενδύσεις και δέχονται και τις περισσότερες κρούσεις/αιτήσεις για επένδυση, έχουν συνήθως και τα αυστηρότερα κριτήρια. Κατά κύριο λόγο τα κριτήρια αυτά σχετίζονται την ομάδα των ιδρυτών, την ιδέα, την αγορά δραστηριοποίησης, την ανάπτυξη της εταιρίας, κ.ο.κ. Αυτό που πιστεύουμε ότι έκανε τους επενδυτές μας να μας εμπιστευθούν ήταν η ομάδα της Tribe.

Πόσο σας λύνει τα χέρια η χρηματοδότηση;

Σίγουρα το να έχεις ένα κεφάλαιο για να μπορείς να κάνεις έρευνα, αγορά εξοπλισμού, ενοίκια κ.τ.λ. είναι πολύ σημαντικό. Γιατί μπορείς να συγκεντρωθείς απόλυτα σε αυτό που έχει σημασία, στις ανάγκες των πελατών και της αγοράς, και τη δημιουργία του καλύτερου προϊόντος για να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Για να λάβεις όμως αυτά τα χρήματα, πρέπει να συμφωνήσεις σε κάποιος πολύ συγκεκριμένους κανόνες / όρους και να παραχωρηθεί ένα μέρος της εταιρίας στον / στους επενδυτές. Είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Επειδή μπορείς να σηκώσεις χρήματα δεν σημαίνει ότι το κάνεις πάντα.

Ποια είναι να επόμενα βήματα και σχέδια;

Ο στόχος μας είναι πολύ ξεκάθαρος: η Tribe να γίνει η κυρίαρχη εταιρία wearable τεχνολογίας στον κόσμο. Όσο για τα σχέδια μας, αυτά περιλαμβάνουν συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρίες αθλητικών ειδών και να συνεχίζουμε να δημιουργούμε τεχνολογίες που αλλάζουν τις ζωές μας προς το καλύτερο.

Πότε στοχεύετε να βγει αισίως το προϊόν στη αγορά;

Αρχές του 2017.

Υπάρχουν ανταγωνιστές σας εκεί έξω;

Υπάρχει ένας κύριος ανταγωνιστής που γνωρίζουμε, που έχει λάβει επένδυση πάνω από €40εκ. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε τόσο εμείς όσο και οι εταιρίες που συνεργαζόμαστε, ότι η μόνη πραγματική wearable λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κόσμο, είναι αυτή της Tribe – και είναι αποδεδειγμένο ότι δουλεύει.

Ποιο είναι το δικό σας καινοτόμο πλεονέκτημα;

Ένα θεμελιώδες πλεονέκτημα των ρούχων με τη τεχνολογία της Tribe είναι ότι δεν έχουν κανένα περιορισμό σε σχέση με τα καλύτερα (premium) αθλητικά ρούχα. Πλένονται σε πλυντήριο, στεγνώνονται σε στεγνωτήριο, τεντώνονται κ.ο.κ. Κάτι που δεν έχει κανένα άλλο ρούχο με αισθητήρες μυϊκής δραστηριότητας. Επίσης, αν δεν χρησιμοποιείς τη συνοδευόμενη συσκευή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ρούχα. Αφού δείχνουν και συμπεριφέρονται σαν μοντέρνα premium ρούχα.

Πρέπει να τονιστεί όμως ότι δεν μιλάμε για ένα απλό αθλητικό ρούχο. Μιλάμε έναν τελείως νέο τρόπο εκγύμνασης και την τεχνολογία που επιτέλους επιτρέπει στον καθένα μας να ξεκληδώσει τις πλήρες δυνατότητές του.

Επίσης, έχουμε τη πρώτη Fitness εφαρμογή που δεν σου δείχνει απλά φωτογραφίες, αλλά σε προπονεί καθώς γυμνάζεσαι ώστε να έχεις τα καλύτερα οφέλη, όσο το δυνατό γρηγορότερα γίνεται.

Ακούμε συχνά για startups αλλά σπάνια μαθαίνουμε για μια επιτυχία σαν τη δική σας. Πώς το διαχειρίζεστε; Υπάρχει χρόνος για ενθουσιασμό ή μόνο σκληρή δουλειά;

Δεν έχουμε πετύχει ακόμα. Επιτυχία είναι όταν έχεις μια εδραιωμένη εταιρία με κυρίαρχο ρόλο στην αγορά σου. Οτιδήποτε έξω από αυτό, είναι ακόμα προσπάθειες για να φτάσεις στην επιτυχία.

Ενθουσιασμό σίγουρα νιώθεις, όταν κάτι που κάνεις στο εργαστήριο δουλεύει άψογα, ή όταν κλείνεις μια μεγάλη/σημαντική συμφωνία κ.ο.κ. Πάντα όμως πρέπει να δουλεύεις σκληρά και κυρίως έξυπνα.

Το αποτέλεσμα της επιτυχίας συνήθως κρίνεται από μερικές πολύ συγκεκριμένες μεταβλητές: το περιβάλλον σου, τους πόρους σου, το ταλέντο σου, τη δουλειά σου, και το timing σου. Στην Ελλάδα υστερούμε δραματικά στο περιβάλλον, τους πόρους σου, και αρκετά στο ταλέντο. Στο ταλέντο υπό την ένοια ότι δεν υπάρχουν οι καλές εταιρίες στις οποίες θα πάνε πρώτα οι απόφοιτοι, να μάθουν τις καλές και σωστές αρχές εργασίας και μετά να κάνουν κάτι δικό τους.

Επομένως, μένουμε με τη δουλειά και το timing. Το timing έχει να κάνει με τη κατανόηση της αγοράς (περιβάλλον) και την… τύχη. Άρα η μόνη μεταβλητή που μας μένει και μπορεί να γείρει τα πράγματα υπέρ μας είναι η ποιότητα και η ποσότητα της δουλειάς που κάνουμε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ