Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης συνεχίζει για 10η χρονιά τους επιτυχημένους κύκλους ομιλιών και διαλέξεων μέσα από τους οποίους δίνεται η δυνατότητα στο κοινό της πόλης μας να γνωρίσει τη ζωή και το έργο προσωπικοτήτων από το χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού. Πρώτος καλεσμένος για το 2019 είναι ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

Στην ομιλία του με τίτλο «Πως έγινα συγγραφέας, γιατί παραμένω συγγραφέας, σε τι χρησιμεύω ως συγγραφέας» ο κ. Χωμενίδης με πρόσχημα την ιλαροτραγική -όπως όλων μας- αυτοβιογραφία του, θα επιχειρήσει μια αναδρομή στα τελευταία πενήντα χρόνια της κοινής μας ελληνικής ζωής. Και θα αποπειραθεί να απαντήσει σε μια σειρά από καυτά ερωτήματα. Σταθήκαμε τυχεροί ή άτυχοι; Στράβωσε κάποτε το κλίμα; Θα μπορούσαμε να τα έχουμε καταφέρει καλύτερα; Πώς άραγε θα μας θυμούνται -εάν μάς θυμούνται καν- τα παιδιά των παιδιών μας;

  Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Xρήστος Xωμενίδης γεννήθηκε το 1966 στην Aθήνα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1990 και συνέχισε τις σπουδές του στη νομική στη Ρωσία και στην επικοινωνιολογία στην Αγγλία.

Το πρώτο του διήγημα δημοσιεύθηκε το 1988 στην ελληνική έκδοση του περιοδικού «Playboy». Το 1993 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Tο σοφό παιδί». Το συγκεκριμένο βιβλίο έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές. Ακολούθησε το μυθιστόρημα «Το ύψος των περιστάσεων», η συλλογή διηγημάτων «Δεν θα σου κάνω το χατίρι», το μυθιστόρημα «H φωνή», καθώς και τα βιβλία «Δεύτερη ζωή» , «Υπερσυντέλικος» , «Το σπίτι και το κελλί», «Λόγια φτερά», «Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία», «Ο κόσμος στα μέτρα του», «Νίκη», «Νεαρό άσπρο ελάφι» και «Ο Φοίνικας». Όλα τα βιβλία του είχαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία και ήταν στους καταλόγους των ευπώλητων για πολλές εβδομάδες. Δύο μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στη γαλλική γλώσσα, ένα στην ιταλική, δύο στην εβραϊκή, όπου «Tο σοφό παιδί» βρέθηκε στη λίστα των ευπώλητων του Ισραήλ, ένα στην τούρκικη και μια συλλογή διηγημάτων στη λιθουανική. Το μυθιστόρημά του Νίκη (Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, Bραβείo μυθιστορήματος του περιοδικού «Αναγνώστης» και Βραβείο μυθιστορήματος Public) είναι ένα βιβλίο-χρονικό μιας οικογένειας και παράλληλα ψηφιδωτό της ιστορίας της Ελλάδας στον 20ο αιώνα. Έχει καταπιαστεί στα γραπτά του με πολλά και ετερόκλητα θέματα, από τη βιομηχανία του λαϊκού τραγουδιού στο μυθιστόρημα «H φωνή» μέχρι την προ-ομηρική Ελλάδα στο «Λόγια φτερά». Στον λόγο του κυριαρχεί το ανατρεπτικό χιούμορ, η αμφισβήτηση και η ειρωνεία αλλά και ένας ιδιότυπος υφέρπων λυρισμός.

Ο Χρήστος Χωμενίδης έχει αρθρογραφήσει σε δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά, με πιο πρόσφατες την εβδομαδιαία του συνεργασία με «Τα Νέα» και με το περιοδικό «Capital». Μετέφρασε στα ελληνικά το θεατρικό έργο «The Rope» του Patrick Hamilton (α’ παράσταση: Θέατρο Χώρα, 1998), και έγραψε το σενάριο για την ταινία «Μαύρο γάλα» (σκην. Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999) και για την τηλεοπτική σειρά της ΕΤ1 «Η φωνή» (πάνω στο δικό του μυθιστόρημα, σκην. Γιώργος Οικονόμου, 18 επεισόδια, 2001). Από το 2002 μέχρι το 2010 διατηρούσε επίσης καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο.

Τιμή στο εικαστικό έργο του Αγγλιά στην γιορτή του

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης πραγματοποιεί την ετήσια εκδήλωσή του το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στις 8μ.μ. στο ξενοδοχείο “Ramada Plaza Thraki”. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο Θεόδωρος Αγγλιάς για το καλλιτεχνικό του έργο.

Αναλυτικότερα, η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό και την ομιλία του προέδρου του μουσείου κ. Νικόλαου Πινάτζη. Έπειτα, θα υπάρξει ένα αφιέρωμα στο καλλιτεχνικό έργο του κ. Θεόδωρου Αγγλιά. Θα ακολουθήσει η απόδοση τιμητικής διάκρισης για το έργο και την προσφορά του στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας και στη συνέχεια, τα μέλη και οι φίλοι του μουσείου θα απολαύσουν ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα που θα παρουσιάσει η χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης. Στο δεύτερο μέρος, μετά την κοπή της βασιλόπιτας, θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τους Μιχάλη Λεοντιάδη και Ελένη Γαλανοπούλου στη φωνή και Στέλιο Καφά στα πλήκτρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ